Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock
De Amerikaanse aandelenmarkten hebben opnieuw records bereikt. De Dow Jones steeg donderdag met 192 punten (0,4 procent), de S&P 500 won 17 punten (0,3 procent) en ook de technologiebeurs Nasdaq eindigde licht hoger. De bredere Russell 2000 noteerde een winst van 0,5 procent. Vooral transportaandelen blonken uit met een stijging van 2,6 procent. De bitcoin koers is uiteraard de absolute winnaar met zijn nieuwe all-time high van 118.700 dollar.
Wall Street haalt schouders op over handelsoorlog
De stijging op de beurs is onder meer te danken aan luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines, die beter dan verwachte cijfers presenteerde. Het bedrijf boekte een winst van 2,10 dollar per aandeel, waar analisten uitgingen van 2,07 dollar. Ook de omzet lag net boven verwachting.
Delta verhoogde bovendien zijn verwachtingen voor de rest van het jaar, wat beleggers het vertrouwen gaf dat de vraag naar vliegreizen stabiliseert. Het aandeel steeg met 12 procent, andere luchtvaartmaatschappijen zoals United, American Airlines en JetBlue volgden met winsten tot 16 procent. Het bredere luchtvaartfonds JETS won 7,3 procent.
Hoewel de Verenigde Staten nieuwe importheffingen hebben aangekondigd richting onder andere Canada en Brazilië, lijken de financiële markten zich daar vooralsnog weinig van aan te trekken. “De tarievendiscussie lijkt eerder een achtergrondverhaal dan een directe dreiging”, aldus analist Tom Essaye. Volgens hem is een renteverlaging in juli uitgesloten, zolang er geen duidelijkheid is over het handelstraject.
Vraag naar Amerikaanse staatsschuld blijft robuust
Bij de veiling van dertigjarige staatsobligaties was de vraag goed. Vooral buitenlandse kopers toonden interesse: bijna 60 procent van de uitgifte werd gekocht door zogeheten indirecte bieders, waaronder buitenlandse centrale banken. De rente op de dertigjarige obligatie daalde licht naar 4,889 procent. Ook de rente op tienjarige staatsleningen bleef stabiel.
De olieprijs daalde donderdag met ruim 2 procent tot onder de 67 dollar per vat. De daling is het gevolg van onverwachte productiestijgingen in Saoedi-Arabië, Irak, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook het conflict tussen Israël en Iran lijkt bij te dragen aan een grotere exportstroom. De olieprijs nadert een belangrijk steunniveau van 66,70 dollar. Bij een doorbraak naar beneden kan de prijs verder zakken richting 64 dollar.
Goud wint terrein door handelsspanningen
Goud profiteerde donderdag van de oplopende spanningen rond importheffingen. De prijs steeg met 20 dollar tot 3.346 dollar per troy ounce. Beleggers zoeken volgens marktvorsers zekerheid zolang er onzekerheid blijft over handelsafspraken tussen de Verenigde Staten, Brazilië, Canada en de Europese Unie.
Hoewel de aandelenkoersen blijven stijgen, klinken er ook waarschuwingen. De VIX, de zogeheten angstgraadmeter van Wall Street, noteert extreem laag. Dat kan duiden op een gevoel van overmoed onder beleggers. Ook de RSI, een veelgebruikte technische indicator, bevindt zich in het overbought gebied. Marktkenners waarschuwen dat een kleine correctie van 2 à 3 procent niet ondenkbaar is.
Crypto in opmars richting ‘Crypto Week’
Bitcoin noteert inmiddels op 118.000 dollar, een stijging van 26 procent sinds begin dit jaar. Volgende week staat in Washington volledig in het teken van crypto regelgeving. Wetgevers zullen stemmen over nieuwe wetten rond digitale activa. Beleggers volgen de ontwikkelingen op de voet, zeker gezien het toenemende institutionele belang.
Vandaag worden er geen belangrijke economische cijfers gepubliceerd. Volgende week staat in het teken van inflatiecijfers (CPI en PPI) en de aftrap van het cijferseizoen. Beleggers maken zich op voor een week vol nieuws dat de markten kan bewegen.
Grotere correcties blijven vooralsnog uit, maar met de huidige stand van zaken is waakzaamheid geboden.