Erik Juffermans Erik Juffermans
21/01/2024 20:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2024 17:23

Bitcoin ETF’s hebben al $4 miljard aan BTC in beheer

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nóg een Ethereum beursfonds (ETF) aanvraag, lijst wordt steeds langer

Foto: MacroEcon/Shutterstock

Nog geen twee weken geleden werden de Amerikaan Bitcoin (BTC) spot ETF’s goedgekeurd en gelanceerd. Sindsdien hebben de elf ETF’s samen ruim $4 miljard aan assets binnengeharkt. De ETF’s van Fidelity en Blackrock gaan nek aan nek in de strijd om de koppositie. Dit meldt Eric Balchunas, ETF analist van Bloomberg.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

$4 miljard aan BTC in beheer

De bitcoin spot ETF’s dienen bitcoin in beheer te hebben als onderpand voor de aandelen van diens ETF’s. Volgens Balchunas hebben de elf Amerikaanse bitcoin ETF’s na zes dagen handel gezamenlijk 95 duizend BTC in beheer. Dit brengt de totale AUM, ‘assets under management’, op ongeveer $4 miljard.

Een van de elf ETF’s, het GBTC beursfonds van Grayscale, bestond al. Dit was namelijk een reguliere bitcoin ETF voordat deze werd omgezet naar een spot ETF. Het GBTC zag in tegenstelling tot de andere ETF’s een flinke uitstroom aan kapitaal. In totaal stroomde er $2,8 miljard aan kapitaal uit het GBTC ETF. Een van de redenen voor deze forse uitstroom zijn wellicht de zeer hoge commissiekosten van GBTC. De commissies van GBTC zijn namelijk met 1,50 procent het allerhoogst van alle ETF’s.

Volgens Balchunas heeft de uitstroom van GBTC echter ook een andere reden. Hij zegt namelijk dat het grootste deel van de uitstroom toe te rekenen is aan geld van de omgevallen FTX exchange. Ook noemt hij arbitrage handel als reden voor de uitstroom.

Blijft het bij elf bitcoin ETF’s?

De twee ETF’s die het meeste geld zagen binnenstromen zijn die van Fidelity (FBTC) en die van Blackrock (IBIT). Beide zagen de afgelopen zes handelsdagen ongeveer $1,2 miljard aan kapitaal binnenstromen.

De drie meest populaire bitcoin ETF’s zijn GBTC, FBTC en IBIT. Het hoogste volume was op alle dagen voor GBTC. Dit heeft te maken met de eerder genoemde forse uitstroom aan kapitaal uit GBTC.

Hoewel er momenteel elf bitcoin ETF’s beschikbaar zijn, hoeft dit niet zo te blijven. Eerder deze week schreven we al in een artikel dat in de toekomst enkelen hiervan zouden kunnen verdwijnen. Elf verschillende ETF’s is namelijk vrij veel. Zeker als in de toekomst instituties zullen overwegen zelf bitcoin in beheer te gaan nemen. Lees daarover in dit artikel meer.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie