Rodrigo van Asseldonk Rodrigo van Asseldonk
22/06/2024 08:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2024 08:17

Bitcoin ETF’s in neerwaartse spiraal, met $900 miljoen uitstroom in een week

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag ooit, gigantische GBTC uitstroom

Foto: hxdbzxy/Shutterstock

Na het plaatsvinden van de Avondvierdaagse twee weken geleden stappen de Bitcoin ETF’s deze week in een extra lange vierdaagse. Donderdag was namelijk de vijfde dag op rij met netto-uitstromen voor de Amerikaanse spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) , met hun slechtste prestatie sinds medio april.

Bitcoin ETF’s breken records: $300 miljoen instroom in één dag
Bitcoin ETF's breken records: $300 miljoen instroom in één dag

Vijfde dag van BTC uitstroom breekt aan

De Amerikaanse bitcoin ETF’s kenden donderdag hun vijfde opeenvolgende dag van uitstroom, waarbij ze deze week al meer dan $900 miljoen verloren. Op vrijdag alleen al bedroeg het verlies $139,88 miljoen.

Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) leidde het peloton van 11 ETF’s met een dagelijkse netto-uitstroom van $53 miljoen, waardoor de reserves onder het bereik van 280.000 BTC daalden naar 279.330,47 BTC. Fidelity’s (FBTC) volgde met een uitstroom van $51 miljoen op donderdag, waardoor de BTC-reserves daalden tot 168.074,94, een daling ten opzichte van het bereik van 170.000, blijkt uit gegevens van SoSoValue.

Bitwise’s BITB meldde een netto uitstroom van $32 miljoen, terwijl VanEck’s ETF een uitstroom van $4 miljoen registreerde. Galaxy Digital, beheerd door Invesco, zag een netto-uitstroom van $2 miljoen, en VanEck’s HODL noteerde een daling van $4 miljoen.

De enige netto-instroom kwam van BlackRock’s IBIT, de grootste spot bitcoin ETF wat betreft aangehouden activa. IBIT had donderdag een netto-instroom van $1 miljoen en een dagelijks handelsvolume van $565 miljoen. Andere fondsen zoals die van Ark Invest, Valkyrie, Franklin Templeton, WisdomTree en Hashdex registreerden geen netto stromen.

Advertentie

Een neerwaartse spiraal voor crypto ETF’s

De recente uitstroomactiviteit bij spot-bitcoin-ETF’s is de meest omvangrijke sinds eind april, toen gedurende handelssessies van 24 april tot 2 mei in totaal $1,2 miljard aan netto-uitstromen werd genoteerd. Sindsdien nam de instroom toe en voegden de producten in de daaropvolgende 19 handelsdagen meer dan $4 miljard toe, voordat de aanhoudende uitstroom op 10 juni begon.

Op donderdag bedroeg het totale handelsvolume voor de ETF’s $1,16 miljard, wat een daling is ten opzichte van de $1,7 miljard op dinsdag. Sinds 11 januari 2024, de dag na goedkeuring van de ETF’s, hebben de elf ETF’s gezamenlijk een netto instroom van $14,67 miljard opgebouwd. Op dit moment houden deze fondsen gezamenlijk $56,41 miljard aan BTC-reserves aan. Woensdag was de markt gesloten vanwege een feestdag.

De voortdurende trend van uitstroom uit spot-bitcoin-ETF’s onderstreept de aanhoudende volatiliteit binnen de cryptocurrency-markt. Ondanks deze terugtrekkingen blijft het totale handelsvolume aanzienlijk, wat wijst op de voortdurende interesse van beleggers.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Rodrigo van Asseldonk

Rodrigo van Asseldonk is sinds februari 2024 een gewaardeerd lid van het Crypto Insiders team. Via een samenwerking met Student Blockchain Association Netherlands (SBAN) kwam hij in contact met Crypto Insiders en sindsdien schrijft hij met passie over de wereld van cryptocurrency. Met een dubbele graad in Rechten en Corporate Finance aan de Radboud Universiteit en zijn ervaring in het opzetten van studenteninitiatieven, brengt Rodrigo een unieke combinatie van juridische en financiële kennis naar zijn artikelen. Zijn interesse in Bitcoin en de democratisering van geld inspireert hem om blockchainconcepten toegankelijk en leuk te maken voor een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie