Roy van Krieken Roy van Krieken
31/05/2024 15:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2024 14:11

Bitcoin futures bereiken 16-maanden hoogtepunt: wat betekent dit?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

Bitcoin (BTC) bloeit de afgelopen weken weer op en dat is ook terug te zien in de open interest van BTC futures contracten. De open interest laat het totaal openstaande contracten zien en deze open interest blijkt volgens blockchain analyse platform CoinGlass een 16 maanden hoogtepunt te hebben bereikt. Of dit een positief teken is, hangt van een aantal factoren af.

Futures zijn financiële contracten waarbij twee partijen overeenkomen om een specifieke hoeveelheid van een goed (in dit geval crypto) te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst.

Deze contracten worden vaak gebruikt voor speculatie op prijsbewegingen of voor risicobeheer (hedging) om toekomstige prijsveranderingen te mitigeren. De futures zijn gestandaardiseerd en worden onder andere verhandeld op gereguleerde beurzen, zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME).

De CME heeft een marktaandeel van 30% in Bitcoin futures, gevolgd door de crypto exchange Binance en Bybit die elk respectievelijk een aandeel hebben van 22% en 15%. Het hoge marktaandeel van CME suggereert dat een aanzienlijk deel van de de futures handel afkomstig is van institutionele beleggers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bullish sentiment

Volgens CoinGlass is er een significante hoeveelheid longposities in verhouding tot shortposities. Dit houdt in dat beleggers verwachten dat de prijs van Bitcoin verder zal stijgen, wat wijst op een bullish sentiment onder handelaren​ .

Daarnaast kan het verhoogde open interest ook wijzen op een groeiende institutionele betrokkenheid. Instituten hebben doorgaans meer kapitaal en een langer termijnvisie, wat kan bijdragen aan de stabiliteit en volwassenheid van de markt.

Advertentie

Cruciale periode BTC optiehandelaren

Bitcoin optiehandelaren staan voor een cruciale week met de afloopdatum van maandelijkse contracten aanstaande vrijdag. Optiecontracten, die vergelijkbaar zijn met futures maar geen bindende verplichting tot koop of verkoop inhouden, moeten voor deze datum worden verkocht om waardeverlies te voorkomen.

De waarde van openstaande contracten op Deribit bedraagt bijna 3.700 BTC, wat neerkomt op $250 miljoen. Door de hefboomwerking komt de totale waarde op $4,6 miljard. Institutionele beleggers tonen steeds meer interesse in Bitcoin opties, vooral op de CME.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie