Roy van Krieken Roy van Krieken
31/05/2024 15:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2024 14:11

Bitcoin futures bereiken 16-maanden hoogtepunt: wat betekent dit?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

Bitcoin (BTC) bloeit de afgelopen weken weer op en dat is ook terug te zien in de open interest van BTC futures contracten. De open interest laat het totaal openstaande contracten zien en deze open interest blijkt volgens blockchain analyse platform CoinGlass een 16 maanden hoogtepunt te hebben bereikt. Of dit een positief teken is, hangt van een aantal factoren af.

Futures zijn financiële contracten waarbij twee partijen overeenkomen om een specifieke hoeveelheid van een goed (in dit geval crypto) te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst.

Deze contracten worden vaak gebruikt voor speculatie op prijsbewegingen of voor risicobeheer (hedging) om toekomstige prijsveranderingen te mitigeren. De futures zijn gestandaardiseerd en worden onder andere verhandeld op gereguleerde beurzen, zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME).

De CME heeft een marktaandeel van 30% in Bitcoin futures, gevolgd door de crypto exchange Binance en Bybit die elk respectievelijk een aandeel hebben van 22% en 15%. Het hoge marktaandeel van CME suggereert dat een aanzienlijk deel van de de futures handel afkomstig is van institutionele beleggers.

Crypto Ontbijt: Bitcoin stijgt hard na aanslag, ethereum-ETF’s deze week?
Crypto Ontbijt: Bitcoin stijgt hard na aanslag, ethereum-ETF's deze week?

Bullish sentiment

Volgens CoinGlass is er een significante hoeveelheid longposities in verhouding tot shortposities. Dit houdt in dat beleggers verwachten dat de prijs van Bitcoin verder zal stijgen, wat wijst op een bullish sentiment onder handelaren​ .

Daarnaast kan het verhoogde open interest ook wijzen op een groeiende institutionele betrokkenheid. Instituten hebben doorgaans meer kapitaal en een langer termijnvisie, wat kan bijdragen aan de stabiliteit en volwassenheid van de markt.

Advertentie

Cruciale periode BTC optiehandelaren

Bitcoin optiehandelaren staan voor een cruciale week met de afloopdatum van maandelijkse contracten aanstaande vrijdag. Optiecontracten, die vergelijkbaar zijn met futures maar geen bindende verplichting tot koop of verkoop inhouden, moeten voor deze datum worden verkocht om waardeverlies te voorkomen.

De waarde van openstaande contracten op Deribit bedraagt bijna 3.700 BTC, wat neerkomt op $250 miljoen. Door de hefboomwerking komt de totale waarde op $4,6 miljard. Institutionele beleggers tonen steeds meer interesse in Bitcoin opties, vooral op de CME.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie