Kevin Schijven Kevin Schijven
15/04/2024 10:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/04/2024 10:16

Bitcoin halving: massaverkoop kan BTC koers maanden drukken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving: massaverkoop kan BTC koers maanden drukken

Foto: BestStockFoto/Shutterstock

Deze week volgt eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) halving. Deze gebeurtenis kan een grote invloed hebben op de bitcoin koers, maar wellicht niet zo snel als sommige investeerders hopen.

Het kan namelijk eerst tot een grote BTC verkoop leiden en dat kan de koers voor een tijdje behoorlijk drukken, stellen onderzoekers van 10x Research.

Zweden eist bijna $100 miljoen van bitcoin miners
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin halving kan leiden tot verkoop van $5 miljard aan BTC

Naar schatting vindt de volgende bitcoin halving over ongeveer 4 dagen na publicatie van dit artikel plaats. De bitcoin halving zal waarschijnlijk op 19 of 20 april plaatsvinden.

Tijdens deze gebeurtenis, die zich elke vier jaar herhaalt, wordt de uitgifte van nieuwe BTC gehalveerd. Bitcoin miners verdienen vanaf dan nog maar de helft van de beloning voor het verwerken van transacties.

Dat kan op de lange termijn leiden tot een sterke prijsstijging, aangezien de schaarste toeneemt en mining duurder wordt. Dat zagen we namelijk ook tijdens vorige marktcycli gebeuren.

Het kan er echter ook toe leiden dat miners maar liefst $5 miljard aan bitcoin na de halving zullen verkopen, zegt Markus Thielen van 10x Research.

Deze enorme verkoop kan volgens de onderzoekers de prijs nog voor de komende zes maanden drukken.

Dat zou echter geen grote verrassing zijn. In de vorige cyclus zagen we de koersen ook pas een half jaar na de halving stijgen.

“De gevolgen van deze verkoop kunnen vier tot zes maanden aanhouden, wat verklaart waarom bitcoin mogelijk de komende maanden zijwaarts zal bewegen — zoals het heeft gedaan na eerdere halvings”, aldus Thielen

Advertentie

Ook altcoin rally blijft mogelijk nog zes maanden uit

Thielen voegt daaraan toe dat miners de neiging hebben om BTC te accumuleren in aanloop naar de halving. Dat zorgde mogelijk voor de zogeheten pre-halving bull-run die we begin dit jaar zagen.

Zo speculeert Thielen dat Marathon Digital, een van de grootste bitcoin mining-bedrijven, zijn reserves heeft opgebouwd in aanloop naar de halving en deze waarschijnlijk geleidelijk zal afbouwen na de halving om de omzet hoog te houden.

Andere miners zullen waarschijnlijk een dergelijke strategie toepassen, zegt Thielen. De onderzoeker speculeert dat dit kan leiden tot de verkoop van $104 miljoen aan BTC per dag.

Ook een altcoin rally, zal waarschijnlijk pas een half jaar na de halving volgen, zegt Thielen:

“Zelfs als er een verband zou bestaan tussen de halving en een rally van altcoins, zoals sommigen voorspellen, wijst historisch bewijs uit dat zo’n rally meestal pas ongeveer zes maanden later begint.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie