Roy van Krieken Roy van Krieken
08/01/2024 16:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 14:41

Bitcoin halving: nog 100 dagen tot vuurwerk

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-halving-bullmarkt-vuurwerk

Foto: Shutterstock/Tutti Frutti

Met nog maar 100 dagen tot de volgende bitcoin (BTC) halving, bevindt de crypto-markt zich op een kritiek keerpunt. Deze gebeurtenis heeft historisch gezien significante impact op de prijs en het aanbod van bitcoin, waardoor de anticipatie en speculatie onder investeerders en analisten toeneemt. Ontdek hoe deze halving, te midden van de verwachtingen van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten, de toekomst van BTC kan vormgeven. 2024 gaat een spannend jaar worden voor bitcoin-investeerders.

Amerikaanse centrale bank: stablecoins versterken de dollar juist
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De impact van de Bitcoin halving

Elke Bitcoin halving vermindert de beloning die BTC miners ontvangen voor het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain, van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Deze gebeurtenis beïnvloedt dus direct de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd en uiteindelijk de totale voorraad.

Historische gegevens suggereren dat halvings vaak voorafgaan aan significante prijsstijgingen, aangezien verminderde toevoer, bij gelijkblijvende of toenemende vraag, de prijs kan doen stijgen. Een simpele kwestie van vraag en aanbod. In het verleden stond elke halving aan de vooravond van een spectaculair bullmarkt voor de koning der cryptocurrencies.

Investeerders en traders bereiden zich voor op verschillende scenario’s na de halving. Sommigen speculeren op een directe prijsstijging, terwijl anderen een meer geleidelijke groei voorzien als gevolg van veranderende marktdynamiek en psychologie. De halving is niet alleen een technisch evenement, maar ook een psychologisch moment waarbij de percepties en strategieën van investeerders kunnen veranderen.

Dat de BTC koers in het verleden hard steeg na een halving geeft tegelijkertijd geen garantie voor een vergelijkbaar scenario later dit jaar. Sommige analisten claimen bijvoorbeeld dat het effect van de halving elke nieuwe halving sterk afneemt. Dat mede doordat we steeds dichterbij de maximale voorraad van 21 bitcoins komen en het creëren van nieuwe bitcoins dus relatief minder van belang is.

Advertentie

Goedkeuring van Bitcoin ETF’s

Terwijl de halving nadert, blijft de mogelijke goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten ook een punt van aandacht. Mogelijk hoeven we nog maar een paar dagen te wachten. Hoewel dit potentieel de institutionele adoptie van BTC kan bevorderen en extra liquiditeit kan brengen, wordt de halving gezien als een net zo belangrijke gebeurtenis voor Bitcoin. Er staat een hoop te gebeuren dus in de eerste helft van dit jaar.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie