Roy van Krieken Roy van Krieken
08/01/2024 16:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 14:41

Bitcoin halving: nog 100 dagen tot vuurwerk

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-halving-bullmarkt-vuurwerk

Foto: Shutterstock/Tutti Frutti

Met nog maar 100 dagen tot de volgende bitcoin (BTC) halving, bevindt de crypto-markt zich op een kritiek keerpunt. Deze gebeurtenis heeft historisch gezien significante impact op de prijs en het aanbod van bitcoin, waardoor de anticipatie en speculatie onder investeerders en analisten toeneemt. Ontdek hoe deze halving, te midden van de verwachtingen van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten, de toekomst van BTC kan vormgeven. 2024 gaat een spannend jaar worden voor bitcoin-investeerders.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De impact van de Bitcoin halving

Elke Bitcoin halving vermindert de beloning die BTC miners ontvangen voor het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain, van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Deze gebeurtenis beïnvloedt dus direct de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd en uiteindelijk de totale voorraad.

Historische gegevens suggereren dat halvings vaak voorafgaan aan significante prijsstijgingen, aangezien verminderde toevoer, bij gelijkblijvende of toenemende vraag, de prijs kan doen stijgen. Een simpele kwestie van vraag en aanbod. In het verleden stond elke halving aan de vooravond van een spectaculair bullmarkt voor de koning der cryptocurrencies.

Investeerders en traders bereiden zich voor op verschillende scenario’s na de halving. Sommigen speculeren op een directe prijsstijging, terwijl anderen een meer geleidelijke groei voorzien als gevolg van veranderende marktdynamiek en psychologie. De halving is niet alleen een technisch evenement, maar ook een psychologisch moment waarbij de percepties en strategieën van investeerders kunnen veranderen.

Dat de BTC koers in het verleden hard steeg na een halving geeft tegelijkertijd geen garantie voor een vergelijkbaar scenario later dit jaar. Sommige analisten claimen bijvoorbeeld dat het effect van de halving elke nieuwe halving sterk afneemt. Dat mede doordat we steeds dichterbij de maximale voorraad van 21 bitcoins komen en het creëren van nieuwe bitcoins dus relatief minder van belang is.

Advertentie

Goedkeuring van Bitcoin ETF’s

Terwijl de halving nadert, blijft de mogelijke goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten ook een punt van aandacht. Mogelijk hoeven we nog maar een paar dagen te wachten. Hoewel dit potentieel de institutionele adoptie van BTC kan bevorderen en extra liquiditeit kan brengen, wordt de halving gezien als een net zo belangrijke gebeurtenis voor Bitcoin. Er staat een hoop te gebeuren dus in de eerste helft van dit jaar.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie