Ivo Melchers Ivo Melchers
07/04/2024 17:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2024 17:37

Bitcoin halving over minder dan 2 weken, spanning neemt toe

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving over minder dan 2 weken, spanning neemt toe

Foto: DRN Studio/Shutterstock

De Bitcoin (BTC) halving is nu nog maar minder dan twee weken van ons verwijderd. Voor de vierde keer ooit zullen de beloningen voor miners halveren, een fundamenteel mechanisme vastgelegd in de code van Bitcoin. Al enkele jaren heeft het cryptoland uitgekeken naar dit moment, omdat het in het verleden de poorten tot een gigantische bullmarkt openden.

Bitcoin in gevaar? Beleggers stappen over naar defensieve investeringen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin halving over 12 dagen

De befaamde Bitcoin halving vindt iedere 210.000 transactieblokken plaats. Dit staat geprogrammeerd in de code van het netwerk en staat gelijk aan ongeveer 4 jaar. De exacte dag is pas vlak voor de halving duidelijk. De tijd tussen nieuwe transactieblokken fluctueert namelijk.

Het netwerk streeft ernaar om gemiddeld iedere 10 minuten een nieuw transactieblok toe te voegen aan de blockchain. De werkelijke tijd varieert echter door veranderingen in de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk. Iedere twee weken past het netwerk dan ook de moeilijkheidsgraad van het minen aan, om het gemiddelde van 10 minuten in stand te houden.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat de volgende halving plaatsvindt bij blok 840.000. Volgens The Block 20 april de grote dag zijn. Crypto exchange Binance denkt echter dat de beloningen een dag eerder al gehalveerd zullen worden.

Momenteel strijken miners 6,25 BTC op wanneer zij een nieuw blok minen. Na de halving zal de beloning logischerwijs nog maar 3,125 BTC bedragen. Het betekent simpelweg dat er minder nieuwe bitcoins in circulatie worden gebracht, wat de schaarste van het decentrale activum uiteraard ten goede komt.

Voor miners belooft het in ieder geval spannend te worden. Hun omzet zal ineens gehalveerd worden, waardoor het voor hen moeilijker wordt winstgevend te blijven. Alleen de sterksten zullen hun hoofd boven water kunnen houden.

Nieuwe BTC bullmarkt op komst?

Tot dusver heeft de bitcoin koers steeds een enorme schop onder de kont gekregen na zijn halvings. Iedere keer volgde enkele maanden na het belangrijke evenement een grote bullrun, die nieuwe recordprijzen teweegbracht.

Dit keer heeft bitcoin echter al zijn all-time high verbroken. Terwijl dit voor de meesten reden is om nóg optimistischer te zijn, zijn analisten van crypto exchange Coinbase waakzaam. Zij verwachten namelijk een domper, en denken dat de Bitcoin halving al verwerkt zit in de huidige koers.

De impact op de koers blijft vooralsnog een groot vraagteken. Dat de inflatie van bitcoin teruggebracht zal worden is echter een feit. Dit in combinatie met de gigantische koopdruk vanuit de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) lijkt het er achter de schermen in ieder geval goed uit te zien.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie