Ivo Melchers Ivo Melchers
07/04/2024 17:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2024 17:37

Bitcoin halving over minder dan 2 weken, spanning neemt toe

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving over minder dan 2 weken, spanning neemt toe

Foto: DRN Studio/Shutterstock

De Bitcoin (BTC) halving is nu nog maar minder dan twee weken van ons verwijderd. Voor de vierde keer ooit zullen de beloningen voor miners halveren, een fundamenteel mechanisme vastgelegd in de code van Bitcoin. Al enkele jaren heeft het cryptoland uitgekeken naar dit moment, omdat het in het verleden de poorten tot een gigantische bullmarkt openden.

Bitcoin adoptie valt tegen, ondanks positieve ontwikkelingen
Bitcoin adoptie valt tegen, ondanks positieve ontwikkelingen

Bitcoin halving over 12 dagen

De befaamde Bitcoin halving vindt iedere 210.000 transactieblokken plaats. Dit staat geprogrammeerd in de code van het netwerk en staat gelijk aan ongeveer 4 jaar. De exacte dag is pas vlak voor de halving duidelijk. De tijd tussen nieuwe transactieblokken fluctueert namelijk.

Het netwerk streeft ernaar om gemiddeld iedere 10 minuten een nieuw transactieblok toe te voegen aan de blockchain. De werkelijke tijd varieert echter door veranderingen in de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk. Iedere twee weken past het netwerk dan ook de moeilijkheidsgraad van het minen aan, om het gemiddelde van 10 minuten in stand te houden.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat de volgende halving plaatsvindt bij blok 840.000. Volgens The Block 20 april de grote dag zijn. Crypto exchange Binance denkt echter dat de beloningen een dag eerder al gehalveerd zullen worden.

Momenteel strijken miners 6,25 BTC op wanneer zij een nieuw blok minen. Na de halving zal de beloning logischerwijs nog maar 3,125 BTC bedragen. Het betekent simpelweg dat er minder nieuwe bitcoins in circulatie worden gebracht, wat de schaarste van het decentrale activum uiteraard ten goede komt.

Voor miners belooft het in ieder geval spannend te worden. Hun omzet zal ineens gehalveerd worden, waardoor het voor hen moeilijker wordt winstgevend te blijven. Alleen de sterksten zullen hun hoofd boven water kunnen houden.

Nieuwe BTC bullmarkt op komst?

Tot dusver heeft de bitcoin koers steeds een enorme schop onder de kont gekregen na zijn halvings. Iedere keer volgde enkele maanden na het belangrijke evenement een grote bullrun, die nieuwe recordprijzen teweegbracht.

Dit keer heeft bitcoin echter al zijn all-time high verbroken. Terwijl dit voor de meesten reden is om nóg optimistischer te zijn, zijn analisten van crypto exchange Coinbase waakzaam. Zij verwachten namelijk een domper, en denken dat de Bitcoin halving al verwerkt zit in de huidige koers.

De impact op de koers blijft vooralsnog een groot vraagteken. Dat de inflatie van bitcoin teruggebracht zal worden is echter een feit. Dit in combinatie met de gigantische koopdruk vanuit de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) lijkt het er achter de schermen in ieder geval goed uit te zien.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie