Nick de Jong Nick de Jong
19/06/2024 18:50 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2024 11:49

Bitcoin miners hebben het moeilijk door hittegolf in Amerika

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners vechten voor overleving: hash-prijs historisch laag

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De snelheid van het minen van bitcoin (BTC) is afhankelijk van meerdere factoren. Factoren die in sommige gevallen te beïnvloeden zijn en in andere gevallen wat minder. Een van deze factoren is de hete zomer op het Amerikaanse grondgebied. Een daling werd in de afgelopen twee zomers ook al gesignaleerd. De vraag is of dat deze zomer opnieuw zal gebeuren.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noodzakelijke afname voor miners

In de zomer van 2022 en 2023 was er een duidelijke afname te zien van de zogenaamd hashrate. De snelheid waarmee de miners de transactie blokken verwerken en dus nieuwe bitcoins verdienen. Deze afname was een direct gevolg van de hete zomers in de Verenigde Staten. Gedurende deze periode zijn miners vaak genoodzaakt om hun miningsactiviteiten tijdelijk terug te schroeven.

Dit kan te maken hebben met meerdere factoren, die voor iedere miner anders kan zijn. De speciale hardware waarmee men bitcoin kan minen, zijn zogenaamde Application-specific integrated circuit (ASIC) computers. Wanneer deze apparatuur niet voldoende kan worden gekoeld, kan de temperatuur flink oplopen. Tijdens warme zomers hebben miners meer moeite om hun hardware goed te kunnen koelen.

Daarnaast maakt de gewone burger ook meer gebruik van het energienet door de vele airco’s die zeer regelmatig worden gebruikt om het in hun huizen aangenamer te maken. Deze extra belasting op het net zorgt ervoor dat miners minder energie kunnen inkopen in deze periodes. In sommige gevallen neemt de energieleverancier of netbeheerder zelfs in het contract op, dat er minder stroom gebruikt mag worden in specifieke weersomstandigheden.

Advertentie

Daling hashrate is al ingezet

Colin Harper, die aan het hoofd staat van de afdeling content en research van het Luxor Hashrate Index is benieuwd naar de komende zomer.

“Wanneer we de zomermaanden in gaan in de Verenigde Staten, zijn we benieuwd of het warme weer miners zal dwingen om hun werkzaamheden af te schalen en dus de hashrate zal dalen, net als in de zomers van 2022 en 2023.”

Momenteel is er al een daling te zien in de hashrate sinds de all-time high in maart. Sinds 17 juni is de hashrate al 10% gedaald volgens de data van de Luxor Hashrate Index. Het is te verwachten dat ook deze zomer een verder daling te zien zal zijn. Veel miners hebben zich namelijk veelal gevestigd in de zeer hete staat Texas. 

Bitcoin whales kopen massaal, maar retail-vraag op opmerkelijk dieptepunt
Bitcoin whales kopen massaal, maar retail-vraag op opmerkelijk dieptepunt

Situatie gunstig voor kleine miners

De lagere hashrate kan een zegen zijn voor de kleinere, niet zo efficiënte bitcoin miners. Wanneer de snelheid daalt, neemt namelijk ook de moeilijkheidsgraad van het minen af. Dat in combinatie met de afgenomen concurrentie, maakt dat zij meer kans hebben om de bitcoin beloning van een transactie blok in ontvangst te nemen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie