Thom Derks Thom Derks
24/03/2023 17:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 17:01

Bitcoin hater Peter Schiff: Deze bankencrisis wordt erger dan uit 2008

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin fonds van Blackrock kan $30 biljoen binnenslepen

Foto: Varga Jozsef Zoltan/Shutterstock

Goldbug en bitcoin (BTC) hater Peter Schiff is van mening dat de huidige bankencrisis weleens veel zwaarder kan zijn dan die van 2008. Volgens Schiff staan de banken er op dit moment veel slechter voor dan in 2008 en dan doelt hij met name op de banken die “te groot zijn om te falen.” De banken die destijds gered moesten worden om verdere ellende te voorkomen, zijn sindsdien alleen maar groter geworden.

Interesse in de ‘Bitcoin halving’ op hoogste punt ooit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Probleem doorgeschoven

Als we de woorden van Schiff goed begrijpen, dan lijkt hij te stellen dat de Federal Reserve de problemen van 2008 alleen maar naar een later moment heeft doorgeschoven. Door de banken op dat moment te redden is het vuil onder het tapijt geschoven, maar kreeg het daar de kans om verder te rotten en zitten we nu met een veel groter probleem.

Inmiddels is duidelijk dat het Amerikaanse bankensysteem de renteverhogingen van de Federal Reserve van de afgelopen maanden maar moeilijk kan slikken. Tot nu toe heeft dat probleem zich geuit in het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank, maar volgens Schiff is dat pas het begin.

De banken – of in ieder geval de klanten van de banken – worden op dit moment allemaal gered door overheden. Maar we gaan de rekening volgens Schiff betalen in de vorm van inflatie, wat het onvermijdelijke gevolg is van het ingrijpen van de centrale banken. De oplossing die Schiff aandraagt voor dit probleem is voorspelbaar: goud.

Advertentie

Goud als oplossing

Peter Schiff predikt al jaren voor een terugkeer naar de goudstandaard en investeert zelf hevig in het blinkende edelmetaal. Hij is dusdanig overtuigd van de toekomst van goud, dat hij alternatieven als bitcoin niet ziet zitten. Volgens Schiff is bitcoin helemaal niet schaars, omdat het super eenvoudig is om de code te kopiëren en allerlei alternatieven te starten.

Goud daarentegen is niet te kopiëren en daar is er echt maar één van. Tegen dat argument kunnen we inbrengen dat de code van bitcoin inderdaad eenvoudig te kopiëren is, maar dat je daarmee niet het hele netwerk kunt meenemen. Net als dat je in theorie de code van Facebook kunt kopiëren om hetzelfde sociale netwerk te bouwen, maar dat je daarmee nog niet de waarde van het volledige bedrijf kopieert.

Wat dat betreft is dit argument van Schiff tegen bitcoin niet heel sterk. Ondanks alle kopieën staat bitcoin immers nog altijd aan de top van de markt en is er geen enkel alternatief dat qua marketkapitalisatie ook maar in de buurt komt van de dominantie van bitcoin.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie