Thom Derks Thom Derks
03/11/2023 11:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2023 11:12

Bitcoin in onrustig economisch vaarwater, gaat de koers dalen?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin in onrustig economisch vaarwater, gaat de koers dalen?

Foto: Radu Cadar/Shutterstock

Deze week was het aan de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) om een nieuw rentebesluit te nemen. Geheel volgens de verwachting besloot de Federal Reserve om de rente onveranderd te laten, waar de markten vervolgens positief op reageerden. De bitcoin koers schoot zelfs boven de 35.000 dollar uit, maar is inmiddels weer teruggevallen.

Hoe staan we er vanuit macro-economisch perspectief voor en wat kunnen we in het vervolg van 2023 van de bitcoin koers verwachten? Dat zijn de vragen die ik met de macro-update van vandaag wil beantwoorden.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Impact van de economie op bitcoin

Voor onze helikoptervlucht over de macro-economische situatie beginnen we bij de Amerikaanse centrale bank, die er woensdag voor kozen om de rente op het huidige niveau van 5,25 – 5,50 procent te houden.

Renteverlagingen lijken op dit moment nog ver weg, aangezien Fed-voorzitter Jerome Powell in de persconferentie na het rentebesluit het volgende zei: “Het vraagstuk renteverlagingen komt nog niet voor in onze besprekingen.”

Al lijkt de Federal Reserve voor 2023 nog één renteverhoging te voorspellen in de vooruitzichten zien we namelijk dat zij voor het einde van dit jaar een rente van 5,6 procent verwachten. Dat zou betekenen dat de huidige grens van de range met 0,1 procent moet stijgen.

Bron: federalreserve.gov

De markt lijkt daar niet echt in te geloven, want futures-handelaren zien op dit moment nog een kans van ongeveer 35 procent op een nieuwe renteverhoging tijdens deze campagne. Dat is redelijk hoog, gezien het feit dat de Federal Reserve nu definitief voor het einde van de campagne lijkt te kiezen.

Alles bij elkaar is het lastig om te zien waar de markten na het rentebesluit zo positief op reageerden. Het lijkt er namelijk op dat we nog redelijk lang met de hogere rentes die we op dit moment zien moeten dealen.

Advertentie

De enige wildcard voor bitcoin

De enige wildcard (of ontsnappingsroute) die bitcoin heeft voor dit duistere macro-economische beeld is natuurlijk de Spot Bitcoin ETF. Die lijkt voor begin 2024 nog altijd op de planning te staan, omdat er voor de Amerikaanse financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), steeds minder argumenten overblijven om deze af te wijzen.

Ook goed nieuws is dat Jane Street, Virtu en Jump Trading mogelijk de liquiditeitspartners van BlackRock worden voor hun Spot Bitcoin ETF. Dat zijn gigantische partijen uit de traditionele financiële industrie, die dan verantwoordelijk worden voor het managen van de Bitcoin ETF van BlackRock.

Dat zorgt ervoor dat er weer een stukje betrouwbaarheid wordt toegevoegd aan de bitcoin-industrie die in toenemende mate volwassenheid begint te tonen. Het omvallen van FTX is hopelijk het einde van het cowboy-tijdperk van crypto.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie