Robin Hazekamp Robin Hazekamp
16/12/2023 19:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2023 18:36

‘Bitcoin is één slimme zet verwijderd van een totale catastrofe’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
‘Bitcoin is één slimme zet verwijderd van een totale catastrofe’

Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock

Om aan bitcoin (BTC) te komen moet er zogenaamd ‘gemined’ worden. Miljoenen apparaten ploegen de hele dag door, zodat de beheerders in bitcoin uitbetaald worden. Het ploeteren bestaat uit het uitzoeken waar alle transacties naartoe gaan en hoeveel bitcoins iedereen uiteindelijk bezit. 

Er is echter één probleem. Twee verschillende mining pools bezitten samen 55,2% van de totale rekenkracht. En dat betekent dat ze samen de hele bitcoin blockchain zouden kunnen manipuleren. 

Bitcoin ETF’s eindigen teleurstellende week met rode cijfers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin blockchain in gevaar door mogelijke manipulatie

Crypto onderzoeker Chris Blec ontdekte laatst een zorgwekkende statistiek. Op X (voorheen Twitter) schrijft hij dat twee mining pools samen 55% van de totale rekenkracht omvatten. De rekenkracht, oftewel hashrate, wordt uitgevoerd door de mining pools Foundry USA Pool en AntPool. Beide omvatten 27,6% van het systeem.

Naast het feit dat dit een groot gevaar kan vormen, vond Blec het gebrek aan aandacht rondom dit punt ook zorgwekkend. Met 55% van de rekenkracht zouden beide mining pools samen een zogeheten ‘51% attack’ kunnen uitvoeren. En een dergelijke aanval kan niet alleen heel veel schade veroorzaken, maar ook wellicht maanden duren.

Het beheren van meer dan 50% van de totale hashrate stelt de aanvaller in staat om nieuwe transacties te blokkeren en de volgorde van transacties te veranderen. Het belangrijkste gevolg van het manipuleren van de blockchain bij een ‘51% attack’ is de mogelijkheid van ‘double spending.

Dit gebeurt wanneer de aanvaller dezelfde cryptocurrency meerdere keren kan uitgeven door alternatieve transactiegeschiedenissen aan te maken. In wezen kan de aanvaller zijn eigen transacties terugdraaien, wat leidt tot een verlies van vertrouwen in de integriteit van de blockchain.

Advertentie

Crypto overname stuk minder waarschijnlijk dan gedacht

Gelukkig is dit scenario een stuk minder catastrofisch dan Blec voorstelt. De kosten voor het uitvoeren van een dergelijke aanval stijgen met de hashrate van het netwerk. Hierdoor wordt het economisch onhaalbaar voor de meeste netwerken. 

Het uitvoeren van een 51% aanval op een grote gevestigde blockchain zoals Bitcoin zou enorme rekenkracht vereisen en dus aanzienlijke elektriciteitskosten met zich meebrengen. Naarmate de blockchain groeit met meer deelnemers en knooppunten wordt het moeilijker om eerdere blokken te wijzigen. Dit biedt extra beveiliging tegen aanvallen. 

Zelfs als een aanvaller zou slagen in een 51% aanval, zouden de financiële kosten en het verlies van mining beloningen waarschijnlijk opwegen tegen mogelijke winsten. Er is dan ook weinig reden tot zorg.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie