Thom Derks Thom Derks
19/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:33

Bitcoin koers in de problemen door recessie in Amerika?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
La inflación en EE.UU. cae más de lo previsto y el Bitcoin se desploma

Foto: Shutterstock/rarrarorro

De Federal Reserve begon in maart 2022 met zijn rentecampagne die de rente verhoogde van 0,25 naar de huidige 5,25 procent. Het doel van die renteverhogingen was natuurlijk om de torenhoge inflatie aan te pakken. Die agressieve rentecampagne veroorzaakte in oktober 2022 een omgekeerde rentecurve, wat normaal gesproken een hele betrouwbare recessie-indicator is.

10Y-3m

De bovenstaande grafiek van de Federal Reserve toont hoe een omgekeerde rentecurve (10y – 3m) sinds de jaren 80 van de vorige eeuw steevast een recessie (grijze vlakken) voorspelde.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zitten we in een recessie?

Het bruto binnenlands inkomen (BBI) niet te verwarren met het bruto binnenlands product (BBP) wijst op dit moment al op een recessie. Zowel in Q4 2022 als in Q1 2023 kwam deze namelijk binnen met een negatieve score. De technische definitie van een recessie is twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve groei. Wat dat betreft zit de Amerikaanse economie op dit moment dus al in een recessie.

Nu is bekend dat de industriële productie in juni 2023 daalde met 0,4 procent. De onderstaande grafiek van de Federal Reserve toont dat een daling van de industriële productie op jaarbasis (bijna) altijd een recessie tot gevolg heeft.

Industrial production

Alleen 2016 was daarop een uitzondering. Destijds kwamen we niet in een recessie terecht, maar viel de aandelenmarkt wel hard naar beneden. Wat dat betreft is het veilig om te concluderen, op basis van ongeveer 100 jaar aan solide data, dat we in een recessie zitten.

Advertisement

Meer negatieve data

Verder is de Redbook Index voor de eerste twee weken van juli ook negatief binnengekomen. Dit betekent dat de retail-verkopen voor de maand juli waarschijnlijk negatief zullen zijn. De Redbook Index werd alleen negatief tijdens de laatste twee recessies.

The Redbook index

Ook deze data voorspelt dus dat we waarschijnlijk in een recessie zitten in het derde kwartaal van 2023. Overigens zijn de retail-verkopen maar een deel van de totale consumptie. Ongeveer 2/3e van de consumptie wordt hiernaast nog besteed aan de dienstensector.

Deze twee datapunten (daling van de industriële productie en retail-verkopen) laten de vertraagde impact van de renteverhogingen van de Federal Reserve zien. Op basis van onder andere deze twee datapunten kan het zomaar zijn dat we in het derde kwartaal van 2023 in een recessie terechtkomen.

Dat betekent voor bitcoin mogelijk een wat lastigere periode. In een recessie zien we namelijk dat mensen risico-assets verkopen voor bijvoorbeeld Amerikaanse dollars, omdat ze daar immers de rekeningen mee kunnen betalen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement