Thom Derks Thom Derks
17/07/2023 06:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:20

Wanneer stopt de Federal Reserve met zijn renteverhogingen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
La inflación en EE.UU. cae más de lo previsto y el Bitcoin se desploma

Foto: Shutterstock/rarrarorro

Het is je vast niet ontgaan dat de bitcoin koers in 2022 (en ook in 2023) behoorlijk is beïnvloed door de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve. Die waren nodig om de torenhoge inflatie omlaag te drukken. Nu dat eindelijk begint te slagen (CPI op 3,0 procent en kerninflatie op 4,8 procent), kunnen we nadenken over het potentiële einde van de cyclus van renteverhogingen.

‘Bitcoin kan omhoog blazen’ verwachten analisten na positief signaal
'Bitcoin kan omhoog blazen' verwachten analisten na positief signaal

Nog één laatste verhoging

Als we de markt mogen geloven dan krijgen we nog één laatste renteverhoging van de Federal Reserve op 26 juli 2023. De kans op een renteverhoging tijdens de vergadering van komende week is volgens de markt ongeveer 96 procent momenteel. Ondanks het feit dat de rente al behoorlijk gedaald is, wil de Federal Reserve dus nog niet aan het verlengen van de rentepauze denken.

Na de rentevergadering van komende week staat de volgende voor 20 september op het programma. Als de Federal Reserve volgende week de rente ophoogt met 0,25 procent, komen we uit op 5,25 – 5,50 procent. Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien verwacht de markt dat de rente op 20 september op datzelfde niveau blijft.

Dat zou betekenen dat we niet opnieuw een renteverhoging krijgen en dus dat de kans groot is dat de rentecampagne van de Federal Reserve definitief ten einde is. Vrijwel niemand had verwacht dat de rente helemaal naar 5,25 – 5,50 procent op kon lopen, zonder een recessie te veroorzaken.

Advertentie

Wat nu?

Nu is het wachten op het moment dat de Federal Reserve begint met het verlagen van de rente. Daarvoor moet eerst de kerninflatie terug naar 2,0 procent OF moet er alsnog een recessie uitbreken. De markt lijkt steeds minder in de laatste te geloven, wat we ook terugzien in de koersen van risico-assets die maar blijven stijgen.

Juist op die momenten kan het sentiment iets TE positief worden, waardoor het raadzaam is om goed op te letten. Als nu de recessie uitbreekt komt dat bijna onverwachts voor sommige beleggers.

De euforie begint nu serieuze vormen aan te nemen, met name op de markt voor meer traditionele assets. Gezien het feit dat de rente de afgelopen ~10 jaar rond het nulpunt stond, zou het vreemd zijn als de economie nu kan overleven bij een rente van 5,50 procent. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat we nog een uitglijder van de economie te zien krijgen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie