Thom Derks Thom Derks
17/07/2023 06:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:20

Wanneer stopt de Federal Reserve met zijn renteverhogingen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
La inflación en EE.UU. cae más de lo previsto y el Bitcoin se desploma

Foto: Shutterstock/rarrarorro

Het is je vast niet ontgaan dat de bitcoin koers in 2022 (en ook in 2023) behoorlijk is beïnvloed door de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve. Die waren nodig om de torenhoge inflatie omlaag te drukken. Nu dat eindelijk begint te slagen (CPI op 3,0 procent en kerninflatie op 4,8 procent), kunnen we nadenken over het potentiële einde van de cyclus van renteverhogingen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nog één laatste verhoging

Als we de markt mogen geloven dan krijgen we nog één laatste renteverhoging van de Federal Reserve op 26 juli 2023. De kans op een renteverhoging tijdens de vergadering van komende week is volgens de markt ongeveer 96 procent momenteel. Ondanks het feit dat de rente al behoorlijk gedaald is, wil de Federal Reserve dus nog niet aan het verlengen van de rentepauze denken.

Na de rentevergadering van komende week staat de volgende voor 20 september op het programma. Als de Federal Reserve volgende week de rente ophoogt met 0,25 procent, komen we uit op 5,25 – 5,50 procent. Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien verwacht de markt dat de rente op 20 september op datzelfde niveau blijft.

Dat zou betekenen dat we niet opnieuw een renteverhoging krijgen en dus dat de kans groot is dat de rentecampagne van de Federal Reserve definitief ten einde is. Vrijwel niemand had verwacht dat de rente helemaal naar 5,25 – 5,50 procent op kon lopen, zonder een recessie te veroorzaken.

Advertentie

Wat nu?

Nu is het wachten op het moment dat de Federal Reserve begint met het verlagen van de rente. Daarvoor moet eerst de kerninflatie terug naar 2,0 procent OF moet er alsnog een recessie uitbreken. De markt lijkt steeds minder in de laatste te geloven, wat we ook terugzien in de koersen van risico-assets die maar blijven stijgen.

Juist op die momenten kan het sentiment iets TE positief worden, waardoor het raadzaam is om goed op te letten. Als nu de recessie uitbreekt komt dat bijna onverwachts voor sommige beleggers.

De euforie begint nu serieuze vormen aan te nemen, met name op de markt voor meer traditionele assets. Gezien het feit dat de rente de afgelopen ~10 jaar rond het nulpunt stond, zou het vreemd zijn als de economie nu kan overleven bij een rente van 5,50 procent. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat we nog een uitglijder van de economie te zien krijgen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie