Thom Derks Thom Derks
02/08/2023 13:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 13:59

Bitcoin koers omhoog ondanks dreigende recessie in Europa

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De Nederlandse bitcoin broker die langzaam Europa verovert

Foto: ShutterOK/Shutterstock

De bitcoin koers steeg vandaag kort boven de 30.000 dollar uit, ondanks dat de kans op een recessie in Europa met de dag toeneemt. Waar de Atlanta Fed GDPNow de Amerikaanse economie met 3,5 procent ziet groeien (zie grafiek), lijkt Duitsland op een recessie af te stevenen, stagneert de economische groei in het Verenigd Koninkrijk en wordt de macro-economische data vanuit China zwakker en zwakker.

Verwachtingen BBP Amerika. Bron: Atlanta Fed

In de macro-update van vandaag nemen we deze data onder de loep en sluiten we af met de potentiële impact op de bitcoin koers.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recessie in de Eurozone?

De onderstaande grafiek toont de PMI van de Duitse industrie, die deze maand met een score van 38,8 kwam binnenrollen. Daarmee behoort de Duitse industrie op dit moment tot de meest ongezonde industrieën ter wereld. Normaal gesproken wijst een score van minder dan 50 al richting een recessie (economische krimp).

PMI Duitse industrie. Bron: Tradingeconomics

Duitsland staat bekend als de fabriek van Europa en wat dat betreft is het voor de Eurozone enorm belangrijk dat de Duitse industrie gezond blijft. Nu is dat allesbehalve het geval en lijkt dit een belangrijke aanwijzing voor een mogelijke recessie in de Eurozone.

Wat de bitcoin koers betreft is dat geen goed nieuws. Een recessie betekent immers dat de werkloosheid stijgt en mensen hun investeringen moeten verkopen om het hoofd financieel boven water te houden. Ook de economische krimp in Zweden is geen goed teken voor de Europese economie.

Advertisement

De impact van een Europese recessie op de bitcoin koers

Macro-economisch gezien zitten we momenteel in een lastig parket. De Amerikaanse economie gaat ogenschijnlijk als een trein, ondanks dat de Amerikaanse centrale bank de rente de afgelopen 16 maanden agressief verhoogde. De economische groei van de rest van de wereld begint echter problematische vormen aan te nemen.

De kansen op een recessie in de Verenigde Staten lijken af te nemen, maar dat betekent niet dat een wereldwijde ‘zachte landing’ mogelijk is en ook Europa aan een recessie kan ontsnappen.

Wat de bitcoin koers betreft is het positief als Amerika zo lang mogelijk een recessie weet te vermijden, terwijl de onzekerheid in de rest van de wereld (Europa en China) juist voor potentiële extra druk op de koers zorgen.

Bron: forexfactory

Alles bij elkaar moeten we ook nog maar afwachten of Amerika erin kan slagen om een recessie te vermijden. Gisteren kwam de PMI (gezondheid van de industrie) binnen op 46,4; terwijl een score van 46,9 werd verwacht.

Wat dat betreft zitten we wereldwijd in een onzekere situatie, wat helemaal niet vreemd is gezien de agressieve renteverhogingen van alle grote centrale banken.

Als je verder bedenkt dat zowel bitcoin als de S&P 500 en de Nasdaq in H1 2023 gigantische stijgingen produceerden, zou het niet vreemd als we een zwakkere tweede helft van het jaar zien.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement