Kevin Schijven Kevin Schijven
03/08/2023 08:12 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/08/2023 08:12

Bitcoin koers valt terug door dreigende aanklacht en verkopende whales

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers valt terug door dreigende aanklacht en verkopende whales

Foto: Marc Bruxelle/Shutterstock

Bitcoin (BTC) schoot dinsdagnacht heel even boven $30.000 uit en analisten werden gelijk een stuk positiever. Dat was echter van zeer korte duur en bitcoin was tegen gisterenavond alweer terug op $29.000 en dipte zelfs even naar $28.900.

Sindsdien consolideert bitcoin weer tussen $29.000 en $29.200, hetzelfde bereik als voor de schommeling. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $29.026 op Binance en €26.576 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,9% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $564 miljard en de dominantie op 48,6%. De Fear & Greed Index komt uit op 52 (Neutral).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Macro: Fitch verlaagt kredieetbeoordeling VS, bearish voor markten?

We rapporteerden het al gisterenochtend, maar de schommeling van de bitcoin koers ging gisteren gepaard met het verlagen van de kredietstatus van de VS van AAA naar AA+. Analisten waarschuwen dat dit wellicht een omkeer voor risicovolle financiële markten kan betekenen.

Of dat dan ook voor bitcoin geldt, is momenteel maar de vraag, aangezien de laatste tijd de correlatie tussen bitcoin en andere markten steeds verder afneemt.

Het is ook maar de vraag of de onderstaande macro-economische ontwikkelingen vandaag voor enige opschudding kunnen zorgen, gezien de lage liquiditeit.

Advertentie

Wordt crypto beurs Binance weer aangeklaagd?

Alhoewel bitcoin gisteren al richting de $29.000 aan het dalen was, kelderde de koers het laatste deel extra snel. Dat had hoogstwaarschijnlijk te maken met het onderstaande nieuws van Semafor.

De nieuwswebsite meldt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt Binance aan te klagen voor fraude, maar dat het nog terughoudend is door het mogelijke effect op klanten. Later meer hierover op Crypto Insiders.

“Cryptowinsten staan onder druk omdat beleggers nu op AI inzetten”

Bitcoin volatiliteit ligt historisch laag

Ondertussen komt de volatiliteit van bitcoin, alsmede van ethereum (ETH), op het laagste niveau uit in jaren, meldt analysebedrijf Kaiko

De volatiliteit van bitcoin komt inmiddels zelfs lager uit dan van grote traditionele assets als Nasdaq, S&P 500 en goud, meldt analysebedrijf K33.

Crypto adoptie door beurs Bitvavo: Alle Nederlanders €10,- gratis Bitcoin
Crypto adoptie door beurs Bitvavo: Alle Nederlanders €10,- gratis Bitcoin

Bitcoin whales verkopen, maar grote dump lijkt onwaarschijnlijk

De laatste tijd zien we whales, grote investeerders, weer actiever worden. Volgens analysebedrijf Santiment hebben whales maar liefst 27.755 BTC gekocht sinds half mei. Zij bezitten nu 11,5 miljoen BTC, oftewel bijna 60% van het totale aanbod.

Analist James van Straten meldt echter dat de afgelopen dagen 15.000 BTC naar exchanges is gestuurd. Het zijn volgens de analist toch vooral whales die verkopen.

Volgens CryptoQuant oprichter Ki Young Ju is het echter onwaarschijnlijk dat we een grotere dump door whales zullen zien. Er is namelijk te weinig liquiditeit in de markt om aan particuliere investeerders te verkopen. De analist verwacht dat de markt saai zal blijven tot we een significante instroom zullen zien van nieuw geld of stablecoins.

“Cryptowinsten staan onder druk omdat beleggers nu op AI inzetten”

BTC Analist: Houd rekening met deze prijzen

Volgens analist Keith Alan is het meest bullisch scenario als bitcoin boven de 21-maanden moving average rond $28.500 standhoudt. Dan kan koers een hertest mnaken van de $30.000 en mogelijk door de 100-weken moving average breken op $31.750.

Hij heeft echter geen vertrouwen dat de 21-maanden MA standhoudt en verwacht daarom een hertest van de support op $25.000 en mogelijk daarna zelfs van de $20.000, de top van 2017.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie