Thom Derks Thom Derks
10/07/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 17:59

Bitcoin koers vecht tegen macro-economische tegenwind

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Criptomonedas en EE. UU.: 50 millones de usuarios, según Coinbase

Foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Het macro-economische klimaat is ondanks een jaar van agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve nog altijd in het nadeel van bitcoin. Voor dit moment weet de economie van de Verenigde Staten zich nog redelijk stabiel te houden onder de renteverhogingen. In mei kwam het reële bruto binnenlands product (BBP) binnen op een stijging van 0,90 procent. Als we vooruitkijken is de kans groot dat de economische groei zal afnemen, terwijl de inflatie op een te hoog niveau blijft.

Dat is een dynamiek die de koersen van risico-assets (bitcoin en aandelen) omlaag zal drukken.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Groei en inflatie

In de onderstaande grafiek is te zien hoe de verwachtingen voor het reële BBP in de Verenigde Staten negatief zijn voor 2024. Dat betekent dat de Amerikaanse economie zeer waarschijnlijk krimpt volgend jaar, terwijl de inflatie (rode lijn) rond de 5,0 procent blijft hangen.

Grafieken van Prometheus Research

De zwakte voor de Amerikaanse economie lijkt op dit moment vooral te liggen in de consumptie en de investeringen. In het verleden resulteerde een contractie in deze twee facetten van de economie altijd in een recessie.

In de bovenstaande grafiek is het belang van sterke consumptie en investeringen duidelijk terug te zien. Iedere keer dat zij onder het nulpunt zakten, ontstond er of was er al sprake van een recessie (grijze vlakken). Op zich is dat logisch, omdat consumptie uiteindelijk voor het inkomen van de bedrijven zorgt.

Op dit moment blijft de consumptie echter nog redelijk op peil en zijn het vooral de investeringen die zakken. Dat laatste is niet vreemd als je bedenkt dat de rente op dit moment op 5,00 – 5,25 procent staat. Kapitaal is duurder en dat zorgt ervoor dat mensen minder lenen/investeren.

Onder andere door de stabiele consumptie van de Amerikaanse bevolking blijft de economie zich op dit moment sterk houden. Het probleem is dat daardoor ook de inflatie op niveau blijft en dat maakt dat de Federal Reserve de rentes waarschijnlijk nog relatief lang op dit verhoogde niveau wil houden.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin betekent deze situatie dat we waarschijnlijk nog wat langer vastzitten aan de hogere rentes. Tot het moment dat de Amerikaanse consument door zijn reserves heen is, de consumptie significant daalt en de werkloosheid oploopt en de langverwachte recessie daar is. Op dat moment moet de Federal Reserve waarschijnlijk ingrijpen met nieuwe renteverlagingen.

Het kan nog zomaar tot begin 2024 duren voordat de Amerikaanse economie echt in de problemen komt door de renteverhogingen van de Federal Reserve. Dat lijkt vooral te maken te hebben met de dikke spaarpot die de Amerikaanse consument had als gevolg van de COVID-19 pandemie.

In die periode gaf men weinig geld uit en kwam er vanuit de overheid een hoop steun in de vorm van keiharde dollars. Als gevolg daarvan lijkt de Amerikaanse bevolking de consumptie op peil te kunnen houden, ondanks dat de inflatie flink om zich heen slaat.

 

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie