Ivo Melchers Ivo Melchers
18/12/2023 11:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/12/2023 11:53

Bitcoin kosten op tientallen euro’s, miners plukken de vruchten

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kosten op tientallen euro's, miners plukken de vruchten

Foto: PixieMe/Shutterstock

De transactiekosten op het Bitcoin (BTC) netwerk zijn tot het hoogste niveau in maar liefst 2,5 jaar tijd gestegen. Terwijl de normale gebruiker hier natuurlijk onder te lijden heeft, profiteren Bitcoin miners juist volop van de situatie. Sinds de piek van de vorige bullmarkt is de omzet van miners niet meer zo hoog geweest als nu.

Crypto ontbijt: Bitcoiners gokken op $100.000 ondanks ETF-uitstroom
Crypto ontbijt: Bitcoiners gokken op $100.000 ondanks ETF-uitstroom

Bitcoin vergoedingen op hoogste niveau sinds april 2021

De gemiddelde transactiekosten bedroegen gisteren 37,586 dollar, zoals gerapporteerd door BitInfoCharts. De afgelopen dagen zijn de kosten als een raket de lucht in geschoten. Op 12 december betaalde je als gebruiker van het Bitcoin netwerk namelijk nog gemiddeld 8,705 dollar. Dit betreft een toename van grofweg 332 procent.

Sinds april 2021, te midden van de vorige bullmarkt voor BTC, zijn de gemiddelde kosten niet meer zó hoog geweest als nu. De hoogte van de transactiekosten zijn een directe weerspiegeling van de activiteit op de blockchain van Bitcoin. Elk transactieblok heeft namelijk een beperkte ruimte. Als er veel transacties zijn die concurreren om te worden opgenomen in een dergelijk blok, kiest de miner logischerwijs voor de transacties met de hoogste vergoedingen.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er een enorme piek zichtbaar is in de transactiekosten. Iedere keer was Bitcoin Ordinals, de in januari gelanceerde dienst die non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 tokens op het Bitcoin netwerk mogelijk maakt, de belangrijkste oorzaak. Ook dit keer is dit weer het geval. De afgelopen dagen zijn er ontzettend veel inscripties bijgekomen. Bij een inscriptie wordt er data toegevoegd aan individuele satoshi’s, ofwel de kleinste eenheid van bitcoin.

Volgens data van Dune werden er vorige week iedere dag gemiddeld 243.551 nieuwe inscripties geregistreerd. Op vrijdag, zaterdag en zondag werden er iedere dag zelfs meer dan 300.000 inscripties toegevoegd. Op zaterdag was de absolute piek met 392.574 inscripties.

BTC miners lopen binnen

BTC miners strijken naast de block reward ook alle betaalde transactiekosten op. De hoge transactiekosten zorgen er nu dan ook voor dat de omzet van miners op zijn hoogste punt sinds november 2021 staat, zo blijkt uit data van Blockchain.com. In november 2021 bereikte de bitcoin koers een recordhoogte van 69.000 dollar.

Jameson Lopp, medeoprichter en CEO van Bitcoin-beveiligingsbedrijf Casa, liet afgelopen zaterdag in een bericht op X tevens weten dat de totale vergoedingen van enkele transactieblokken die dag zelfs de block reward van 6,25 BTC overtroffen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Bitcoin halving in 12 uur, Bitvavo geeft Nederlanders gratis crypto
Bitcoin halving in 12 uur, Bitvavo geeft Nederlanders gratis crypto
Advertentie