Kevin Schijven Kevin Schijven
08/10/2021 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2021 16:04

Bitcoin Lightning Network bereikt maar liefst 700 miljoen gebruikers tegen 2030, voorspelt onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin Lightning Network bereikt maar liefst 700 miljoen gebruikers tegen 2030, voorspelt onderzoek

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Arcane Research nam onlangs Lightning Network (LN) onder de loep, de populaire layer-2 schalingsoplossing voor Bitcoin (BTC).

In het “State of Lightning” rapport meldt Arcane Research dat de adoptie van Lightning Network “parabolisch” zal groeien in het komende decennium. Het Bitcoin netwerk kan momenteel maar zo’n 7 transacties per seconde verwerken, met behulp van LN zou dat wellicht miljoenen transacties per seconde kunnen worden.

Het onderzoek meldt dat LN al exponentieel is gegroeid in 2021 en nu een capaciteit heeft van meer dan 3.000 BTC, ter waarde van zo’n $165 miljoen. Het volume van betalingen via LN is zelfs nog sterker toegenomen in 2021, met een groei van 20% elke maand ten opzichte van de 10% in capaciteit.

Vooral afgelopen september is het gebruik van LN sterk toegenomen. De capaciteit steeg met maar liefst 26%, maar het volume zelfs met 94%. Dat heeft volgens het onderzoek waarschijnlijk te maken met de recente invoering van de Bitcoin wet in El Salvador. Ook ondersteuning voor LN via Paxful en Twitter hielpen mee. 10 miljoen nieuwe gebruikers kwamen er in september bij.

Arcane Research geeft een “conservatieve” schatting voor El Salvador en verwacht dat 90% van de bevolking tegen 2026 toegang zal hebben tot LN. Mocht dit succesvol zijn, dan zullen andere landen met zwakke valuta’s en slechte bankdiensten waarschijnlijk El Salvador volgen. Mocht hiervan maar 10% LN omarmen dan is dat alsnog 50 miljoen nieuwe gebruikers tegen 2030.

Daarbij kijkt het onderzoek voornamelijk alleen naar afwikkelingen. Arcane Research verwacht daarnaast dat vooral ook gaming-, video- en audiodiensten de adoptie van LN sterk zullen doen stijgen. Het onderzoek komt dan uit op maar liefst 700 miljoen gebruikers tegen 2030. Dat zou tot maar liefst 364 biljoen LN transacties per jaar kunnen leiden.

Toch geeft Arcane Research toe dat deze schattingen wellicht “vergezocht en belachelijk” klinken, maar dat zeiden mensen ook over de groei van het internet.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie