Bitcoin Lightning Network kan betalingsindustrie ontwrichten: Coinbase

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin Lightning Network kan betalingsindustrie ontwrichten: Coinbase

Foto: Mia Stendal/Shutterstock

Terwijl het hoofdnetwerk van Bitcoin (BTC) misschien te traag en log is om kleine transacties te doen, kan het Lightning Netwerk (LN) de adoptie van bitcoin als transactiemiddel enorm versnellen. Zodoende kan het de delen van de betalingsindustrie die jaarlijks $150 miljard omzetten verstoren. Dat schrijf crypto exchange Coinbase in een recente blogpost waarin de exchange het (LN) onder de loep neemt.

Bitcoin LN maakt kleine transacties mogelijk

Het doen van transacties met bitcoin is relatief makkelijk en goedkoop. Helaas is het wel zo dat het netwerk maar 7 transacties per seconde kan verwerken. Dat heeft alles te maken met hoe de onderliggende technologie ontworpen is. Het doel van het Bitcoin protocol is om een zo gedecentraliseerd mogelijk netwerk te zijn waarin transacties niet terug te draaien zijn.

Het LN is een schalingsoplossing dat bovenop het hoofdnetwerk is gebouwd. Coinbase stelt dat dit netwerk theoretisch gezien miljoenen transacties per seconde kan faciliteren tegen lage transactiekosten. “Als het tractie krijgt, kunnen de transactiekosten lager zijn dan die van reuzen zoals Visa en Mastercard,” aldus de exchange.

De twee betalingsreuzen zagen in 2021 een omzet van $24 miljard door simpelweg transactiekosten tussen 2 en 3% in rekening te brengen. Betalingsverwerkers die het LN inzetten zouden volgens Coinbase Mastercard en Visa echter buiten spel kunnen zetten doordat de transactiekosten slechts 1% zouden kunnen zijn. Hiervoor hoeft de gebruiker niet eens te weten dat hij of zij het BTC netwerk gebruikt.

Bitcoin schalingsoplossing heeft nog wel veel uitdagingen

Helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan. Mastercard en Visa zijn simpelweg zó groot dat het lastig op te boksen is tegen zulke giganten. Wel merkt Coinbase op dat het ecosysteem rondom het LN groeit en dat ook het gebruik van het netwerk toeneemt. Er is hoe dan ook nog veel werk aan de winkel en moeten er hordes als een ontbrekend regelgevend kader in veel landen nog genomen worden. De exchange concludeert:

“Afgezien van het bescheiden begin, heeft het potentieel om van crypto’s meest waardevolle bezit een echt ruilmiddel te maken de kracht om meer financiële inclusie te brengen voor iedereen met een smartphone. De mogelijkheid om op een kosteneffectieve manier fiat-transacties over Lightning-rails te versturen zonder dat gebruikers ooit weten dat ze bitcoin gebruiken, kan de sectoren van $150 miljard+ per jaar ontwrichten.”

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie