Roy van Krieken Roy van Krieken
10/02/2024 17:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2024 15:37

Bitcoin miners stoppen met verkopen – mogelijk grote impact

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers van $500.000 is mogelijk volgens Nederlandse topanalist

Foto: vinnstock/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de afgelopen paar dagen hard gestegen. Het is zelfs weer tot boven de belangrijke grens van $48.000 geklommen. Een analyse van het crypto analyse-bureau CryptoQuant wijst uit dat de verkoopdruk van Bitcoin miners tegelijkertijd is afgenomen, ondanks een aanzienlijke daling van de transactiekosten. Betekent dit dat we nog verder kunnen gaan stijgen?

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Miners verminderen verkoopdruk BTC

De verkoopdruk door Bitcoin miners is een cruciale factor in de marktdynamiek en deze blijft opvallend laag in 2024. Volgens CryptoQuant’s recente wekelijkse rapport, verkopen miners momenteel ongeveer 300 BTC per dag, een significante daling ten opzichte van de 800 BTC in november en december 2023. Deze afname komt op een moment dat de winstgevendheid van het minen van bitcoin het grootste jaarlijkse verlies heeft geleden, waardoor de grootste beursgenoteerde mining bedrijven hun BTC-voorraden hebben aangevuld.

De afname in bitcoin-transacties, die bijdraagt aan de daling van de transactiekosten, wordt toegeschreven aan minder activiteit van Bitcoin Ordinals en BRC20-tokens. Bovendien is het aantal transacties dat taproot-adressen gebruikt voor inscripties en BRC20-tokens met 76% gedaald sinds december, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de dagelijkse bitcoin-transactiekosten. Dat is in de basis natuurlijk niet goed voor miners, die juist profiteren van hoge transactiekosten. Om die reden houden miners volgens CryptoQuant hun BTC nu liever vast in plaats van te verkopen. En dat kan op zijn beurt weer grote – positieve – invloed hebben op de koers van BTC.

Advertentie

Herstel van de vraag naar BTC

Naast de vermindering van de verkoopdruk door miners, is de neerwaartse druk op de prijs van BTC  ook afgenomen. De BTC koers is de afgelopen dagen met enkele duizenden dollars gestegen en oversteeg kort zelfs de $48.000 op vrijdag.

Terwijl de verkoopdruk van miners afneemt, biedt de herstellende vraag naar bitcoin een interessant perspectief op de toekomstige bewegingen. Zeker met het oog op de aankomende halving, dat haast een garantie betekent op vuurwerk. Het zullen een aantal spannende maanden worden voor crypto investeerders.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie