Thom Derks Thom Derks
14/06/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 16:43

Bitcoin mining fabrikant domineert met 76% van totale rekenkracht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining fabrikant domineert met 76% van totale rekenkracht

Foto: Shutterstock/Fatiha and DN

Bitmain, een grote fabrikant van bitcoin mining apparatuur, is een zeer dominante speler in de markt. De zogeheten hashing power in het Bitcoin netwerk wordt grotendeels geleverd door machines van Bitmain. Het gaat om drie modellen van Bitmain die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 76 procent van de computerkracht in het Bitcoin netwerk, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Coinmetrics.

CoinDesk - Unknown

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Populair BTC mining merk

Bitmain is wat dat betreft nog altijd een gigantisch populaire producent van mining-apparatuur. Sinds maart 2021 zijn de eerdergenoemde machines de meest gebruikte miners in het netwerk. Ongeveer 34 procent van de hashrate is momenteel afkomstig van Antminer S19j Pro machines en de S19 moet het met 28,1 procent doen. De Antminer S19 XP is goed voor 13,7 procent van de hashing power, waardoor Bitmain met deze drie apparaten op een totaal van 76 procent komt.

Het onderzoek van Coinmetrics is op een bijzondere wijze gedaan. Namelijk door te kijken naar de ‘vingerafdrukken’ van de machines. Iedere miner verbruikt een andere hoeveelheid elektriciteit om een bepaalde hoeveelheid computerkracht op tafel te leggen.

Vanwege het inpluggen van nieuwere machines is de energie-efficiëntie van het netwerk drastisch toegenomen. Vanaf 1 juli 2018 is dat getal met ongeveer 60 procent gestegen in het voordeel van Bitcoin. Gemiddeld verbruikt het netwerk nu 33,6 joules per terahash, terwijl dat in juli 2018 nog 89,3 joules was.

Advertisement

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe betekent het efficiënter worden van de miners niet per se dat het netwerk van Bitcoin ook schoner is. Je kunt de hoeveelheid verbruikte energie per terahash wel verbeteren, maar als je vervolgens veel meer hashing power inzet, dan ga je er energie-technisch alsnog niet op vooruit.

De beste manier om de efficiëntie van bitcoin te berekenen is wellicht door de hoeveelheid waarde in het netwerk te delen door het energieverbruik. Dan kun je de efficiëntie van bitcoin in theorie ook met andere zaken vergelijken, iets wat op basis van deze statistiek niet het geval is.

Verder staat in het onderzoek van Coinmetrics dat het netwerk mometeel 13,4 gigawatt verbruikt, wat 13 procent minder is dan de veelgebruikte index die Cambridge University’s Centre for Alternative Finance publiceert.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement