Kevin Schijven Kevin Schijven
27/07/2023 08:14 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2023 08:14

Bitcoin negeert renteverhoging: waarom koers nog steeds vast zit

Nieuws
Aanstaande woensdag en donderdag zijn belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte gisteren, na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, een kleine schommeling. Het werd echter een stuk minder volatiel dan verwacht en dat betekent dat bitcoin niet uit het huidige bereik heeft kunnen breken.

Kort voor de aankondiging steeg bitcoin gestaag en vond grip op $29.300. Na de aankondiging schommelde de koers even heftig tussen $29.250 en $29.750. Uiteindelijk vond bitcoin weer grip op de $29.300 en zette daarna zijn stijging voorzichtig door.

De BTC prijs komt op het moment van schrijven uit op $29.460 op Binance en €26.465 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,8% in de plus. De totale marktkapitalisatie komt uit op $572 miljard en de dominantie op 48,2%. De Fear & Greed Index komt uit op 51 (Neutral).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

FOMC brengt minder teweeg dan verwacht

Gisteren kondigde de Federal Reserve een renteverhoging van 0,25% aan. De markt had enigszins verwacht dat bitcoin uit zou breken na de Federal Open Market Committee (FOMC). Na een lange periode van consolidatie volgt meestal een sterke koersbeweging en FOMC leek de katalysator hiervoor te zijn.

Doordat 99% van de markt al rekening hield met een verhoging van 0,25%, zorgde de aankondiging voor weinig verrassing. Daar komt bij dat er nog altijd een groot gebrek aan liquiditeit is in de markt.

Ook de speech van Fed voorzitter Jerome Powell bracht minder teweeg dan verwacht. Hij bleef echter vrij hawkish van toon en houdt de deuren open voor meer renteverhogingen als dat nodig is. Hij verwacht dat de inflatie mogelijk pas tegen 2025 naar 2% teruggebracht is, maar hij verwacht geen recessie meer.

Advertentie

Laatste renteverhoging of volgen nog meer?

De markt speculeert momenteel of dit de laatste renteverhoging was. Volgens de CME Fedwatch tool verwacht momenteel zo’n 80% van de markt een pauze de volgende keer, maar 20% verwacht alsnog een verhoging van 0,25%. De volgende FOMC meeting vindt echter pas op 19 en 20 september plaats.

Houd er rekening mee dat een pauze niet hetzelfde is als een daadwerkelijke renteverlaging. Ook pakte een verlaging in het verleden meestal in eerste instantie slecht uit voor aandelenmarkten.

Dat gezegd hebbende, blijft de correlatie tussen aandelenmarkten als de S&P 500 en bitcoin de laatste tijd steeds verder afnemen.

Crypto Radar: Bitcoin koers gaat zijwaarts & memecoins opnieuw groen
Crypto Radar: Bitcoin koers gaat zijwaarts & memecoins opnieuw groen

Bitcoin mining difficulty neemt iets af

Gisterenmiddag werd overigens ook de zogenaamde bitcoin mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, aangepast. De mining difficulty daalde met 2,94%  naar 52,33 T. Daardor neemt de hash prijs weer iets toe en wordt de druk op miners iets verlicht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Korte termijn houders versus lange termijn houders

De reden waarom bitcoin onlangs op $31.000 werd afgewezen en weer onder $30.000 dook, is omdat kleinere particuliere investeerders hun BTC verkochten, meldt analist Axel Adler Jr.

De reden waarom bitcoin niet harder daalt, is omdat lange termijn houders nog altijd hun bitcoin stevig vasthouden. De hoeveelheid BTC die wordt vastgehouden ligt zelfs voor alle termijngroepen op een all-time high.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin analisten waarschuwen voor afwijzing

Desondanks waarschuwen analisten dat deze consolidatieperiode nog niet voorbij is en dat we niet verrast moeten zijn als bitcoin weer wordt afgewezen. Begin deze week werd de $29.500 al aangewezen als een cruciaal niveau om in de gaten te houden.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Bitcoin ‘op randje van crash’, 2021-scenario is mogelijk
Advertentie