Kevin Schijven Kevin Schijven
18/01/2024 11:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 10:50

Bitcoin netwerk krijgt forse klap door extreme kou in Texas

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin netwerk krijgt forse klap door extreme kou in Texas

Foto: Marouanesitti/Shutterstock

De zogeheten hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk heeft plotseling een flinke opdonder gekregen.

Naar schatting is de bitcoin hash rate met maar liefst 35% gedaald en dat lijkt merkwaardig voornamelijk met het weer te maken te hebben.

Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin hash rate neemt met 35% af

Volgens cijfers van YCharts en Bitinfocharts is de totale hash rate van het Bitcoin netwerk in de afgelopen dagen van ongeveer 630 exahashes per seconde (EH/s) naar 410 EH/s gevallen.

Dat is dus een afname van ongeveer 35%. De forse afname van de hash rate valt samen met het koude weer van deze week. Niet alleen in Nederland vriest het, zo ook in de Amerikaanse staat Texas.

Texas is de laatste jaren een populaire locatie geworden voor bitcoin miners. Dat komt door het goedkope stroomnetwerk en het mining verbod in China dat in 2021 werd ingevoerd.

Texas is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de totale hash rate in de VS en veel van de grootste miners als Core Scientific, Marathon Digital, Foundry USA en Riot Platforms zitten in deze Amerikaanse staat.

Advertentie

Koude weer dwingt Texas BTC miners hun operaties stil te leggen

In de afgelopen dagen viel de temperatuur in Texas voor het eerst sinds februari 2023 onder het vriespunt. In 2021 zorgden dergelijke temperaturen en een sneeuwstorm voor grote stroomuitval, maar dat is dit jaar nog lang niet zo erg.

Echter zijn veel van de grote miners verbonden aan het zogeheten Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) programma. Het programma compenseert miners voor het verlagen van hun energieverbruik tijdens extreem weer. Dat kan zowel tijdens zeer hoge als zeer lage temperaturen zijn.

Het koude weer zorgt ervoor dat bitcoin miners in Texas hun operaties gedeeltelijk stil hebben gelegd waardoor de hash rate fors is gedaald.

Woordvoerders van zowel Marathon Digital als Riot Platforms hebben bevestigd dat zij hun verbruik hebben teruggebracht door het koude weer in Texas. Zo meldt Charlie Schumacher van Marathon het volgende:

“Veel bitcoin miners in Texas, waaronder Marathon, hebben hun operaties de afgelopen dagen teruggeschroefd om het elektriciteitsnet van Texas en de burgers van de staat te ondersteunen tijdens de huidige koude-uitbraak, en dat is precies hoe het zou moeten werken.”

Opvallend valt de verlaging van de hash rate samen met een flinke verkoop van BTC door miners. Vanochtend was op Crypto Insiders te lezen dat zij gisteren gezamenlijk meer dan 10.000 BTC verkochten op de markt, het meest in meer dan een jaar.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie