Simon Bosch Simon Bosch
03/03/2024 09:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2024 10:19

Bitcoin nog niet aangepast aan inflatie, koers staat te laag

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
stijging-groen-prijsactie-bitcoin

Foto: Shutterstock/Bordovski Yauheni

In november van 2021 behaalde bitcoin (BTC) een recordprijs van ongeveer 69.420 Amerikaanse dollar. Daarna begon een stevige bearmarkt, waar de koers pas nu bijna helemaal van hersteld is. Ondertussen heeft zowel de euro als de Amerikaanse dollar te kampen met stevige inflatie. Eigenlijk zou de koers dus een stuk hoger moeten zijn.

Bitcoin koers staat ‘te laag’ door inflatie

Dat is de conclusie van CryptoSlate-analist James Van Straten. De koopkracht van 69.420 Amerikaanse dollar in november van 2021 is namelijk gelijk aan ongeveer 77.030 dollar anno januari 2024. Op het moment van schrijven staat de bitcoin koers nog op 62.000 dollar. Om de vermindering in koopkracht op te vangen moet de koers dus met ongeveer 24% stijgen.

Voor deze berekening heeft de Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) een handige rekentool. Hiermee kun je over elke gegeven periode met de officiële cijfers de koopkrachtvermindering meten. Het is geen geheim dat de inflatie sinds de coronapandemie enorm is toegenomen. Als je niet minstens 11% meer vermogen hebt weten op te bouwen heb je dus automatisch geld verloren.

Een klein lichtpuntje is dat de inflatie in januari is gedaald naar 3,1% – een flinke afname als je het vergelijkt met de piek halverwege 2022. Die lag namelijk op 9,1%. De centrale bank van de VS, de Federal Reserve, mikt op een jaarlijks inflatiecijfer van 2%. Die is dus nog niet bereikt, maar wel bijna.

Bitcoin koers desondanks enorm sterk

Verder is positief dat de koers de afgelopen maanden gigantisch is gestegen. Waar dit precies door komt is nooit met zekerheid te zeggen, maar vermoedelijk zijn de goedkeuring van 10 verschillende spot-ETF’s voor de cryptocurrency en de eerstvolgende bitcoin halving in april de belangrijkste redenen. Eerstgenoemde heeft al voor een enorme vraag naar bitcoins gezorgd, en laatstgenoemde zal het aantal coins dat miners produceren halveren.

Met name afgelopen februari was gunstig; toen steeg de koers met 44% ten opzichte van de dollar. Er zijn maar weinig maanden geweest waarin de koers harder steeg dan afgelopen maand.

Tijdelijk tot 40 euro gratis crypto cadeau

Ben je klaar om je te verdiepen in de wereld van crypto en speel je met het idee om Bitcoin of misschien wel een memecoin zoals Trump’s MAGA te kopen? Wij hebben de handen ineengeslagen met Bybit powered by SATOS, de exchange met het meest uitgebreide aanbod van crypto in Nederland, om onze lezers een exclusieve aanbieding te doen.

Registreer je bij Bybit powered by SATOS via onderstaande knop en krijg als welkomstgeschenk tot 40 euro in de crypto van jouw keuze helemaal gratis.

Pak tot 40 euro gratis

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie