Simon Bosch Simon Bosch
13/01/2023 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2023 06:04

Bitcoin obligaties El Salvador komen steeds dichterbij met nieuwe wet

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin obligaties El Salvador komen steeds dichterbij met nieuwe wet

Foto: Divisual Jo/Shutterstock

El Salvador maakte in 2021 bekend dat het van bitcoin (BTC) een officiële reservemunt ging maken, waardoor iedereen in het Midden-Amerikaanse land wettelijk in staat was om met de cryptocurrency te betalen. Ook begon de overheid zelf flink te investeren in bitcoin. Het doel was om op dit portfolio te lenen, maar daar is het nog niet van gekomen. Nu neemt El Salvador een grote stap in de richting.

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto uitgeven legaal in El Salvador?

Volgens de plaatselijke nieuwssite elsalvador.com heeft het El Salvadoraanse parlement een wet aangenomen waarmee alle publieke uitgiften van digitale activa wettelijk worden beschermd. Dit geldt dus voor crypto-activa die de overheid uitgeeft, maar het lijkt ook te gelden voor Initial Coin Offerings (ICO’s) die losstaan van de overheid. Dat zou betekenen dat in ieder geval bedrijven die een ICO willen uitvoeren ook beter weten waar ze juridisch aan toe zijn.

De nieuwssite citeert El Salvadors Minister van Economische Zaken, Josué Merlos. De wet zou ‘financiering’ moeten garanderen. Dat betekent vermoedelijk dat de financiële sector transacties door derden in goed uitgevoerde ICO-structuren niet meer mag weigeren. Ook zijn uitgevers van digitale activa verplicht om zich aan bepaalde regels houden. Zo moeten ze de tokenomics registeren en laten zien dat de cyberbeveiliging op orde is.

Er wordt niet vermeld dat dit bitcoin-transacties kunnen zijn, alhoewel inwoners, bedrijven en de overheid wel die mogelijkheid hebben. Zij zijn sinds bitcoin ‘legal tender’ in jargon is verplicht om BTC als betalingsmiddel te accepteren.

Advertentie

‘Bitcoin-bonds’ nabij?

De overheid van het land heeft onder leiding van president Najib Bukele al lange tijd het plan om niet alleen de gigantische bitcoin-positie aan te blijven houden, maar het te gebruiken als onderpand voor leningen. Hiervoor zou het bitcoin-obligaties (ook wel ‘bonds’ in het Engels) uit willen geven.

Dit was juridisch gezien nog niet mogelijk, en er is volgens de El Salvadoraanse nieuwssite flinke weerstand op het plan. Het zou witwassen en belastingontduiking in de hand werken, en het land dieper in de schulden werken.

De weerstand wordt gereflecteerd door wat een groot deel van de bevolking zou vinden van de gedurfde zet van Bukele’s kabinet. Afgelopen oktober vond 77% van de inwoners de ‘bitcoin-strategie’ een slecht idee.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie