Roy van Krieken Roy van Krieken
15/12/2021 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/12/2021 15:45

Bitcoin prijs schiet naar bizarre hoogtes op CoinMarketCap

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin prijs schiet naar bizarre hoogtes op CoinMarketCap

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Gisteren kregen veel crypto investeerders de schok van hun leven toen zij een kijkje namen op de crypto tracking website CoinMarketCap. Door een fout in het systeem van dit platform waren de koersen van veel cryptocurrencies volledig ontregeld. De prijs van bitcoin (BTC) stond op een bepaald punt op maar liefst $789 miljard. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CoinMarketCap

Het platform is een bijzonder veelgebruikte manier om de waarde van portfolio’s te tracken. Om die reden merkten erg veel crypto investeerders de bug op. Het team van CoinMarketCap was ook al snel op de hoogte van de foutieve informatie op hun platform en probeerde de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Desondanks bleef de bug zeker 5 uur zichtbaar op het platform.

Voor veel investeerders zal het de schrik van hun leven zijn geweest om zulke astronomische prijzen bij hun cryptocurrencies te zien staan. Op een bepaald punt was de marktkapitalisatie van bitcoin zelfs $14,7 quintiljoen. Uiteraard ging het helaas om een bug en is er niemand plotseling biljonair.

Gelukkig was het uiteindelijk een vrij onschuldige bug. Om die reden kon het team van CoinMarketCap er ook op een ludieke manier mee omgaan. Op Twitter vroegen zij na afloop aan gebruikers hoe het voelde om een paar uur lang biljonair te zijn.

Effecten

Ondanks dat het om een relatief onschuldige bug ging zijn er wel concrete gevolgen geweest. Er zijn namelijk een aantal decentralized finance (DeFi) platformen die de prijs data van CoinMarketCap gebruiken ter ondersteuning van de handel op deze platformen.

Deze handelsplatformen werden om die reden tijdelijk genoodzaakt om een halt toe te roepen aan alle handelsactiviteiten. Het zou zelfs kunnen dat er in enkele gevallen contracten zijn afgesloten met deze verkeerde prijs data.

Ook trading bots die gebruik maakten van de CoinMarketCap API werden behoorlijk beïnvloed. Deze bots hebben hoogstwaarschijnlijk volledig autonoom gereageerd hebben op de absurde prijzen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie