Kevin Schijven Kevin Schijven
17/01/2021 12:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2021 12:44

Bitcoin schuldeisers in Mt. Gox rechtszaak krijgen optie voor een schikking, wat houdt dit in?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin schuldeisers in Mt. Gox rechtszaak krijgen optie voor een schikking, wat houdt dit in

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Schuldeisers in de rechtszaak omtrent de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox krijgen de mogelijkheid om (een deel van) hun bitcoin (BTC) te ontvangen voordat de rechtszaak is afgerond. Dat meldt persbureau Bloomberg op 15 januari:


Mt. Gox was ooit verreweg de grootste bitcoin-beurs ter wereld, maar het werd in 2014 gehackt. Ongeveer 850.000 BTC werd toen van de exchange gestolen, die vervolgens zijn deuren moest sluiten. Een onbekend deel van deze gestolen bitcoin is inmiddels weer teruggevonden, maar de klanten van Mt. Gox hebben nog steeds niets ontvangen.
Medio december diende de Japanse advocaat Nobuaki Kobayashi een saneringsplan in bij de rechtbank van Tokio. Naar verluidt heeft hij zo’n 150.000 BTC in handen om te verdelen over de slachtoffers.
Nu heeft CoinLab een overeenkomst getekend met Kobayashi en Fortress Investment Group die de schuldeisers de optie geeft om tot 90% van de resterende bitcoin in het faillissement te ontvangen.
Het plan moet nog goedgekeurd worden en de investeerders zijn niet gedwongen om de deal aan te nemen. Ze hebben ook de optie om de rechtszaak af te wachten. CoinLabs zegt dat het een claim van $16 miljard heeft staan tegen Mt. Gox, maar dat de beurs maar zo’n 20% heeft van alle openstaande claims tegen het bedrijf.
Durfkapitalist Tim Draper, een bekende bitcoin miljardair en een vroege investeerder van Coin Labs zegt in een verklaring het volgende erover:

“Ik ben heel blij dat mensen eindelijk betaald worden door Mt. Gox. De schuldeisers van Mt. Gox zijn enkele van de eerste mensen die in cryptocurrency geloofden, ik kijk er naar uit om mijn bitcoin terug te krijgen, net als de tienduizenden mensen die claims hebben ingediend.”

Volgens Twitteraar WhalePanda is de kans niet groot dat de deal wordt aangenomen door de schuldeisers. Het zou namelijk uitkomen op een prijs van $1.715 per bitcoin terwijl de huidige koers rond $35.000 ligt. Ook betekent dit niet dat deze 150.000 BTC binnenkort op de markt gedumpt zullen worden, waar wel vaker voor wordt gevreesd.


Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie