Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
08/10/2022 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2022 18:00

“Bitcoin sjeik” opgepakt in Brazilië voor oplichting van $767 miljoen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ruim 41.000 Braziliaanse bedrijven handelen nu met crypto

Foto: Filippo Ronca Cavalcanti/Shutterstock

De Braziliaanse politie heeft een cryptocurrency “piramidespel” ontmanteld waar bekende voetballers en andere celebrities bij betrokken waren. Het piramidespel heeft de fraudeurs naar verluidt zo’n $767 miljoen opgeleverd.

Op donderdag gingen honderd agenten de straat op in zes Braziliaanse steden om huiszoekingsbevelen uit te vaardigen tegen onder andere Francisley Valdevino da Silva, alias “Sheikh dos Bitcoins.”  

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

$767 miljoen aan crypto verduisterd

Volgens een persbericht van U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) heeft de Braziliaanse federale politie in vier Braziliaanse staten 20 huiszoekings- en inbeslagnemingsbevelen uitgevoerd. 

Da Silva’s groep wordt ervan verdacht tot 4 miljard Braziliaanse real (ongeveer $767 miljoen) te hebben verduisterd en witgewassen van “duizenden” Brazilianen en burgers uit ten minste tien andere landen, aldus de autoriteiten. 

Da Silva en zijn handlangers lokten hun slachtoffers door te beweren dat ze een groot team van deskundige crypto handelaars hadden die ervoor zouden zorgen dat men veel winst zou maken. 

De investeerders werd verteld dat ze munten konden “huren”. Ze kregen ook te horen dat ze gemakkelijk 20% winst konden maken op hun oorspronkelijke inzet.

Advertentie

Duizenden mensen opgelicht door Bitcoin sjeik 

Volgens Globo en UOL gelooft de politie dat de “Bitcoin sjeik” het project heeft opgezet. Het project draait om een bedrijf genaamd Forcount en een token genaamd Mindexcoin. Braziliaanse media melden dat de munt “geen marktwaarde heeft” en niet op beurzen staat genoteerd.

Advocaten die de slachtoffers vertegenwoordigen beweren dat Forcount en Mindexcoin dekmantels zijn voor een financieel piramidespel. Investeerders werden verteld dat zij konden verwachten meer te verdienen door leden te werven.

De federale politie gaf de invallen de bijnaam “Operatie Poyais”. De operatie is vernoemd naar de negentiende-eeuwse Schot en bedrieger Gregor MacGregor. Hij verkocht obligaties en akten voor het fictieve land “Poyais”. 

Volgens het rapport van de Braziliaanse politie zei de advocaat van da Silva dat zijn cliënt meewerkt met de politie en zich beschikbaar heeft gesteld.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie