Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
09/06/2024 14:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2024 11:53

Bitcoin stijging kan enorme verkoopgolf van $1,4 miljard veroorzaken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stijging kan enorme verkoopgolf van $1,4 miljard veroorzaken

Foto: Alextype/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers maakt een flinke daling kort voor het weekend terug naar de $69.000. Deze daling lijkt samen te hangen met de macro-economische onzekerheden die voortvloeien uit Amerika, zoals de onverwacht sterke banengroei.

Ook een massale verkoopgolf in de altcoinmarkt heeft extra neerwaartse druk op bitcoin en andere grote cryptocurrencies gezet.

Desondanks blijft de markt hopen dat bitcoin snel kan herstellen, maar dat zou tot een enorme “short squeeze” kunnen leiden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin short squeeze aanstaande?

Een short squeeze is een situatie waarin een groot aantal handelaren geliquideerd worden door een onverwachte stijging.

Handelaren die short gaan, en dus wedden op een daling, worden dan gedwongen hun posities te sluiten wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen.

Volgens data van blockchain-analyseplatform CoinGlass kan een stijging terug naar $71.000 ervoor zorgen dat maar liefst $1,38 miljard aan shortposities worden geliquideerd.

Dat kan er echter ook voor zorgen dat de stijging van de koers in een versnelling terechtkomt. Dat komt omdat het sluiten van shortposities feitelijk extra koopdruk op de markt legt.

Wanneer handelaren die short zijn gegaan gedwongen worden hun posities te sluiten om verdere verliezen te vermijden, moeten zij bitcoin kopen tegen de huidige marktprijs om hun posities te neutraliseren. Deze extra vraag naar bitcoin kan de koers verder omhoog duwen, wat weer kan leiden tot een kettingreactie waarbij meer shortposities geliquideerd worden. Dit versterkt de opwaartse beweging van de koers nog verder.

Advertentie

Trump steunt crypto industrie

Of bitcoin daadwerkelijk snel een stijging tot $71.000 kan inzetten, is echter nog maar de vraag. Analisten wijzen op $67.500 als een belangrijke steunzone.

Indien de koers onder dit niveau zakt, kan de prijs verder dalen naar het gebied tussen $64.000 en $65.000, de laatste hoop voordat meer neerwaartse druk ontstaat. Crypto analist Crypto Chase benadrukt: “Veel munten bevinden zich op kritieke niveaus. Verliezen we deze, dan verliezen we deels de huidige bullish bias.”

Ondertussen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in volle gang, en de kandidaten delen hun plannen voor de crypto-industrie. Ooit een fel tegenstander van cryptocurrencies, heeft Donald Trump nu zijn steun uitgesproken voor de technologie. Tijdens een besloten fundraiser in San Francisco haalde Trump $12 miljoen op bij tech-investeerders, waaronder David Sacks en Chamath Palihapatiya.

Volgens voormalig ambassadeur Trevor Traina verklaarde Trump dat hij de “volgende crypto-president” zou worden. Republikeinse politica Harmeet Dhillon bevestigde zijn steun voor de sector, hoewel hij geen specifieke beleidsdoelen noemde.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie