Roy van Krieken Roy van Krieken
16/10/2023 16:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/10/2023 16:26

Bitcoin stijgt hard door fake news – en dit belooft vuurwerk

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Chainlink (LINK) toont zwakte en kan dalen tot de 'golden pocket'

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

Een paar minuten was de crypto gemeenschap vanmiddag in extase toen een buitenlands crypto-nieuwsplatform de mededeling deed op X dat het eerste bitcoin (BTC) spot ETF was goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De BTC koers explodeerde als gevolg. Immers, dit zou waanzinnig goed nieuws zijn, maar al snel bleek het te gaan om fake news.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin ETF fake news

Cointelegraph liet op X weten (inmiddels is het originele bericht verwijderd) dat het BlackRock iShares bitcoin spot ETF groen licht zou hebben gekregen van de SEC. In eerste instantie was iedereen in de crypto gemeenschap natuurlijk euforisch, en ook verschillende andere nieuwsplatformen namen de berichtgeving direct over.

Dat zorgde ervoor dat het gerucht als een lopend vuurtje door de gemeenschap en de markt verspreidde, ook met grote invloed op de koersen van de meeste cryptocurrencies. Zo steeg de koers van bitcoin in een paar minuten met zo’n 8% tot aan de $30.000. Ook altcoins zoals ADA en XRP gingen als een raket als gevolg van het ‘goede nieuws’.

Oplettende crypto journalisten hadden echter al snel door dat er eigenlijk geen enkele bron was, buiten de tweet van Cointelegraph, die bevestigde dat er inderdaad een bitcoin spot ETF van BlackRock was goedgekeurd. De twijfel nam toe toen er vanuit verschillende hoeken naar buiten kwam dat BlackRock zelf ontkende dat hun aanvraag door de SEC werd goedgekeurd.

Bitcoin koers enorm volatiel

Het is natuurlijk een kwalijke zaak dat een groot nieuwsplatform op deze wijze geruchten als waarheid de wereld in helpt. In dit geval heeft het ook direct financiële gevolgen gehad. De koers steeg niet alleen enorm in korte tijd, maar toen bekend werd dat het om fake news ging, kelderde BTC even hard weer naar beneden. Dit heeft onder meer tot gevolg gehad dat veel handelaren (zowel long als short) werden geliquideerd. Het is dan ook niet gek om te verwachten dat dit verhaal nog een staartje in de vorm van allerlei rechtszaken gaat krijgen. Maar liefst $100 miljoen ging zo in rook op, allemaal dankzij een onverantwoordelijke tweet. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie