Kevin Schijven Kevin Schijven
18/05/2023 08:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/05/2023 08:13

Bitcoin stijgt iets, maar angst houdt hierdoor de markt in greep

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin worstelt, verkoopdruk stijgt, HODL’ers zetten nieuw record

Foto: BeautifulBlossoms/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kwam gisteren zo diep als $26.500 uit en begon toen te herstellen terug naar die $27.400 waar de koers weer tegen weerstand aanloopt. Bitcoin maakte vanochtend een dipje, maar komt op het moment van schrijven weer aan bij de $27.400 op Binance en €25.330 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 2% in de plus. De totale marktkapitalisatie komt uit op $531 miljard en de dominantie op 46,6%. De Fear & Greed Index komt uit op 51 (Neutral).

Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Amerikaans schuldenplafond

Bitcoin zit nu al een tijdje vast in dit krappe bereik. De macro-economische toestand houdt investeerders onzeker. De discussies momenteel rond het schuldenplafond in de VS lijken dit te verergeren. De vorige keer zorgde een dergelijke situatie voor een flinke daling in de S&P 500 koers, meldt analist Rahul. De correlatie tussen bitcoin en de S&P 500 is dit jaar echter weer fors afgenomen.

Toch steeg bitcoin gisteren samen met aandelenmarkten toen er enigszins hoopvol nieuws naar buitenkwam over het schuldenplafond. Het maakt echter vooralsnog nog niet veel los in de markten en de angst blijft hoog.

Advertentie

Tether wil grote hoeveelheden bitcoin kopen

Ook positief nieuws vanuit Tether, het bedrijf achter de enorme USDT stablecoin, brengt weinig teweeg in de koers. Tether is van plan om regelmatig 15% van zijn winst te gebruiken om bitcoin te kopen voor zijn reserves. Normaliter zou je een sterkere stijging verwachten met dergelijk nieuws.

Megabank JPMorgan verwacht dat bitcoin daalt na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin volatiliteit extreem laag

De onzekere situatie zorgt ervoor dat de volatiliteit van bitcoin gezakt is naar een opvallend laag niveau. Lucas Outumuro, hoofd onderzoek van IntoTheBlock, meldt dat deze situatie, historisch gezien, kan leiden tot een sterke uitbraak, maar dat kan omhoog of omlaag zijn.

Bitcoin-analisten zien herhaling van 2020, voorspellen sterke opmars
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Aantal actieve gebruikers daalt flink

Daarnaast is het aantal actieve gebruikers in een opvallend rap tempo aan het dalen. Analysebdrijf Santiment meldt dat nog minder dan 800.000 unieke adressen per dag een transactie maken op het netwerk, het laagst sinds juli 2021. Dit gebeurt ondanks de recente rage omtrent Ordinals, inscripties, NFT’s en BRC-20 memecoins.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meeste BTC investeerders in distributiemodus

Voglens analysebedrijf Glassnode lijkt de markt dan ook meer in distributiemodus te zitten dan in  accumulatiemodus. Vrijwel alle soorten investeerders zijn “agressief” aan het distribueren, meldt Glassnode. Zelfs de allergrootste whales, investeerders met meer dan 10.000 BTC, zijn gestopt met accumuleren.

Nederlandse thuiswerkers slaan jackpot met zelf bitcoins maken
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining difficulty stijgt naar nieuw record

Desondanks is vanochtend weer de zogeheten bitcoin mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, gestegen. Deze wordt automatisch ongeveer elke twee weken aangepast, afhankelijk van de hash rate, of rekenkracht van het netwerk. De mining difficulty steeg vanochtend met 3,22% naar een nieuw record van 49,55 T tegen een gemiddelde hash rate van 354,55 exahashes per seconde.

Crypto ontbijt: ‘Crypto koning’ in hoger beroep, bitcoin-ETF nieuws & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie