Simon Bosch Simon Bosch
14/01/2023 15:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2023 15:20

Bitcoin stijgt tot $21.000 in gigantische short squeeze

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
‘Slapende’ bitcoin adressen bezitten 90% van alle BTC

Foto: TeeStocker/Shutterstock

De bitcoin-prijs is de afgelopen dagen plotseling hard gestegen. Zo hard zelfs dat veel handelaren die short waren uit hun posities werden geforceerd, waardoor de prijs nog verder is gestegen. Afgelopen nacht ging de prijs kort door de 21.000 Amerikaanse dollar.

Geen ‘zachte landing’ meer voor economie VS: de impact op Bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin bron van short squeeze

De bodem van de afgelopen weken vonden we voor bitcoin op 30 december rond 16.300 Amerikaanse dollar. Hierna is de prijs niet gestopt met stijgen – eerst langzaam, maar in de loop van afgelopen week begon de prijs parabolische bewegingen te maken. In totaal is de koers ten opzichte van de dollar ongeveer 30% gestegen, en ten opzichte van de euro ongeveer 28%. De koers trekt zich nu weer terug van het hoogtepunt.

Om precies lijkt het een short squeeze te zijn. Met short gaan maak je winst als de prijs daalt, omdat je feitelijk de positie verkoopt terwijl je deze niet hebt. Als de prijs vervolgens stijgt in plaats van daalt loop je het risico dat je je coins terug moet kopen met verlies.

Dat is precies wat er is gebeurd. Volgens CoinGlass is de afgelopen 24 uur 238 miljoen dollar aan openstaande BTC-posities geliquideerd. In totaal zijn er vandaag ongeveer vier keer zoveel short-posities als long-posities gesloten, waarvan het grootste deel vermoedelijk met verlies.

Toch blijven crypto beleggers nog pessimistisch over een mogelijke verdere stijging. We vroegen op Twitter wat de verwachting zijn na deze mooie stijgen en een meerderheid van zo’n 60% gaf aan dat zij denken dat de recente rally enkel valse hoop geeft en dat er nog meer pijn in het verschiet ligt.

Advertentie

Sommige altcoins ook hard gestegen

Ook altcoins namen in prijs toe. In totaal is 725 miljoen dollar aan crypto-trades gesloten – 487 miljoen dollar hiervan was dus afkomstig van altcoins. Zo steeg ethereum (ETH) ongeveer 34% ten opzichte van de dollar, wat de afgelopen 24 uur leidde tot 260 miljoen dollar aan gesloten posities – wederom het grootste deel met verlies. Voor ETH waren er zelfs 8 keer meer gesloten shorts dan gesloten longs.

Dogecoin (DOGE) steeg de afgelopen dagen bijna 40%, maar Solana (SOL) steeg harder dan welke andere grote token dan ook. Gemeten van de bodem op 29 december tot en met de top nam de prijs van SOL toe met zo’n 200%. Het is mogelijk dat dit komt door al het negatieve nieuws rondom het Solana-netwerk van de afgelopen tijd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie