Timo Bult Timo Bult
12/03/2019 13:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/03/2019 13:40

Bitcoin transactievolume keldert met meer dan 20%, maar waarom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin_transactievolume_keldert_met_meer_dan_20_procent_maar_waarom

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het transactievolume op de Bitcoin blockchain is de afgelopen dagen met meer dan 20% gekelderd. Volgens CoinMetrics.io ligt de oorzaak bij de acties van een enkele startup: VeriBlock.
VeriBlock is een startup die tracht (kleinere) blockchains met elkaar te verbinden via de blockchain van Bitcoin. Het project zat de afgelopen tijd in een testfase en zorgde naar eigen zeggen voor 20 tot 30% van het totaal aantal transacties dat op de Bitcoin blockchain werd gedaan.
In een tweet laat CoinMetrics.io aan de hand van een grafiek zien dat de keldering van het volume vrijwel exact samenvalt met de beëindiging van Veriblock’s testnet:

De recente ineenstorting van het aantal BTC-transacties lijkt te correleren met het einde van het VeriBlock-testnet (op 4 maart), dat 20-30% van de BTC-transacties voor zijn rekening nam.

VeriBlock claimt dat ook kleinere blockchains gebruik kunnen maken van het beveiligingsniveau van de Bitcoin blockchain dankzij het Proof-of-Proof model dat de startup ontwikkelt. De startup legt het Proof-of-Proof model uit als:

Een nieuw consensusprotocol waarmee elke blockchain (inclusief sidechains en permissioned ledgers) de volledige beveiliging van Bitcoin kan gebruiken op een echt gedecentraliseerde, vertrouwde, transparante en permissionless (DTTP) manier.

Kort door de bocht betekent dit dat VeriBlock bepaalde data van andere blockchains op de Bitcoin blockchain opslaat. Volgens sommige Bitcoin-gebruikers is de Bitcoin blockchain echter alleen bedoeld om transactiedata op te slaan, en zij uitten daarom kritiek op de praktijken van de startup. Daarnaast vragen velen zich af of Veriblock’s praktijken wel duurzaam zijn gezien het grote aantal transacties dat de startup uitvoert.
Ondanks de kritiek zijn er ook positieve geluiden te horen. Zo zouden de blocks van de Bitcoin blockchain namelijk nog vaak té leeg zijn. En dus verwelkomen zij de data die VeriBlock wilt opslaan juist met open armen.  

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie