Thom Derks Thom Derks
09/11/2023 08:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2023 08:56

Bitcoin versus Goud – dit is waarom je in 2023 beide wil bezitten

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is ‘digitaal goud’? Nee, het is beter dan dat: Onderzoeker

Foto: CK Foto/Shutterstock

De bitcoin koers gaat op het moment van schrijven door het dak en de bulls lijken hun best te doen om een aanval op de koers van 37.000 dollar in te zetten. Over de afgelopen 30 dagen is de bitcoin koers met 32,70 procent gestegen, maar ook de goudkoers doet het (voor zijn doen) meer dan redelijk. Vanaf het begin van 2023 is goud met 6,92 procent gestegen, maar vooral de afgelopen maand is de stijging van het blinkende edelmetaal indrukwekkend met een stijgin van 4,77 procent.

Wat is er aan de hand met goud en het digitale goud en welke van de twee is op dit moment de beste investering?

Bitcoin versus goud. Bron: Tradingview

Wat is er aan de hand met goud en bitcoin?

De bitcoin koers gaat al weken door het dak en dat lijkt vooral het gevolg van de speculatie over de komst van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten van Amerika. Maar ook goud lijkt in de voetsporen van zijn digitale (nog altijd kleine) broertje te volgen.

Voor goud is er al sinds 2004 een Spot ETF op de markt, waardoor het dus niet alleen daaraan kan liggen.

Het lijkt erop dat er momenteel een grote vlucht naar schaarste gaande is en dat investeerders veiligheid proberen te zoeken in de schaarste die goud en bitcoin van nature allebei te bieden hebben.

Met name de schuldpositie van de Amerikaanse overheid, die sinds het loslaten van het schuldplafond in juni 2023 met enkele biljoenen dollars is gestegen, lijkt een reden voor investeerders om zich te verstoppen in schaarste. Hiermee lijkt de markt zich voor te bereiden op het moment dat de geldprinters weer op volle toeren zullen draaien, zodat overheden hun schulden kunnen herfinancieren.

Alleen een recessie (als gevolg van de hoge rentes van dit moment) kan mogelijk op korte termijn nog roet in het eten gooien voor goud en bitcoin.

Is goud een betere investering dan bitcoin?

De vraag of goud een betere investering is dan bitcoin is lastig te beantwoorden. Als we naar de afgelopen jaren kijken, dan is bitcoin duidelijk de betere investering geweest, maar vergeet niet dat goud in principe al duizenden jaren een geliefde vorm van schaarste is onder beleggers.

Zodoende hangt het antwoord op de vraag of goud een betere investering is dan bitcoin vooral af van jouw voorkeuren. Goud lijkt in ieder geval wat stabieler dan bitcoin en is een stuk minder volatiel.

Goud speelt in het traditionele financiële systeem nog altijd een belangrijke rol, wat we bijvoorbeeld kunnen zien in het koopgedrag van centrale banken. Over de hele wereld gebruiken centrale banken goud nog als een middel om hun eigen fiatmunten van geloofwaardigheid te voorzien.

Zo lijkt het alsof je met goud een stukje meer zekerheid in je portfolio kunt inbouwen, omdat het leunt op een reputatie die over duizenden jaren is opgebouwd, terwijl bitcoin in feite net komt kijken en daarom een stuk meer risico met zich meebrengt. Maar dat risico betaalde zich de afgelopen jaren dan weer uit in gigantische rendementen.

Ontvang 60 euro gratis goud

Te midden van de economische onzekerheid en de stijgende waarde van Bitcoin en goud, biedt Crypto Insiders in samenwerking met GoldRepublic een unieke actie: investeer 100 euro en ontvang 1 gram goud gratis, ter waarde van circa 60 euro. Een perfecte kans om met voordeel je beleggingsportfolio uit te breiden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie