Kevin Schijven Kevin Schijven
14/08/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2023 08:00

Bitcoin voorstander wint plotseling Argentijnse verkiezingen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin voorstander wint plotseling Argentijnse verkiezingen

Foto: Connie Guanziroli/Shutterstock

De Argentijnse presidentskandidaat Javier Milei, een groot bitcoin (BTC) voorstander, neemt de leiding in de presidentsverkiezingen van het land. De controversiële kandidaat heeft zojuist de voorverkiezingen gewonnen, meldt persbureau Bloomberg op 14 augustus.

Bitcoin ETF’s krijgen nóg groter publiek, vermogensgiganten stappen in
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Zeer controversiële presidentskandidaat

Op het moment van schrijven is zo’n 96% van alle stemmen geteld. Milei neemt met zijn libertaire en extreemrechtse partij, La Libertad Avanza, de leiding in de verkiezingen met meer dan 30% van de stemmen.

Hij wordt gevolgd door de conservatieve partij Together for Change, die ongeveer 28% van de stemmen behaalt. Op de derde plaats staat de links coalitie Union for the Homeland met ongeveer 27% van de stemmen.

Milei is op z’n zachtst gezegd een controversiële kandidaat te noemen. De zeer rechtse libertair noemt zichzelf een ‘anarchokapitalist.’ Hij ontkent klimaatverandering, wil dat het gemakkelijker is om vuurwapens te kopen en vind dat de verkoop van menselijke organen legaal moet zijn.

Hij is tevens fan van Donald Trump en heeft steun ontvangen van de Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro.

Advertentie

Javier Milei is groot bitcoin fan

Daarnaast wil Milei centrale banken compleet afschaffen. Volgens de presidentskandidaat zijn centrale bankiers oplichters en gebruiken zij inflatie om de Argentijnse bevolking op te lichten. Hij ziet bitcoin als een mogelijk antwoord op centrale banken.

“De centrale bank is een scam, een mechanisme waarmee politici goede mensen bedriegen met inflatoire belasting. Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar de oorspronkelijke maker: de particuliere sector.”

Dit lijkt dus goed in de smaak te vallen bij het Argentijnse volk. Dat is niet geheel onverwachts, aangezien het land kampt met extreme inflatie van meer dan 115% op jaarbasis. Onlangs steeg door deze inflatie de bitcoin koers al met meer dan 100% in het land.

Desondanks lijkt Mei niet van plan te zijn om bitcoin in te voeren als wettig betaalmiddel, zoals in El Salvador. Hij lijkt eerder de Amerikaanse dollar in te willen voeren. Er wordt echter gevreesd dat zijn overwinnig later vandaag kan leiden tot een grote sell-off op de markten, gezien zijn controversiële plannen.

De Argentijnse presidentsverkiezingen vinden plaats op 22 oktober. Een kandidaat moet minstens 45% van de stemmen hebben om direct te winnen, anders volgt in november een tweede ronde. Momenteel lijkt de kans daarop groot.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie