Ivo Melchers Ivo Melchers
17/11/2023 19:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2023 15:28

Bitcoin wint duurzaamheid strijd, overtreft zelfs elektrische auto’s

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin wint duurzaamheid strijd, overtreft zelfs elektrische auto’s

Foto: Fit Ztudio/Shutterstock

Het Bitcoin (BTC) netwerk werkt met een zogeheten Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme waarin miners het netwerk draaiende houden door gigantische hoeveelheden rekenkracht in te zetten. Het is een veilige, maar tegelijker energie-intensieve methode om de blockchain te beveiligen. Het mining-proces is de laatste jaren echter steeds duurzamer geworden. Bitcoin staat er op dat front nu zelfs beter voor dan andere industrieën.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin: ’s werelds grootste gebruiker van duurzame energie

Uit een op 13 november gepubliceerde analyse van Daniel Batten, medeoprichter van CH4Capital.com, blijkt dat het Bitcoin netwerk momenteel 52,6 procent duurzame energie gebruikt.

In het onderzoek concludeert de klimaatactivist dat het delven van nieuwe bitcoins meer duurzame energie gebruikt dan de banksector (39,2 procent), de industriële sector (32 procent), de landbouwsector (19,6 procent), de goudindustrie (12,8 procent) en de ijzer- en staalindustrie (9,8 procent).

Bovendien zou de uitstoot volgens Batten de afgelopen vier jaar niet zijn toegenomen en bedraagt deze momenteel 35 mtCO2e. mtCO2e staat voor ‘metrische tonnen kooldioxide-equivalent’ en is een maatstaf dat wordt gebruikt om de totale broeikasemissies van verschillende gassen om te rekenen naar het equivalent in termen van het opwarmingspotentieel van kooldioxide.

Tegelijkertijd is de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van alle miners tezamen, juist alleen maar toegenomen de afgelopen jaren. Dit wijst op een toenemende mate van competitie binnen de mining-sector, wat de netwerkveiligheid ten goede komt.

Om precies te zijn is de totale rekenkracht met 475 procent gestegen in de afgelopen 4 jaar. De uitstoot van het netwerk is in dezelfde periode juist met 9,4 procent gedaald, waardoor Bitcoin ‘’de enige wereldwijde industrie is waar de groei van de industrie niet heeft geleid tot een toename van de uitstoot’’, zoals Batten opmerkte.

BTC verslaat zelfs elektrische auto’s

De duurzame energie van Bitcoin overtreft zelfs die van elektrische auto’s. Laatstgenoemde zou op het moment namelijk 36,7 procent duurzame energie gebruiken.

Zoals Batten concludeerde, hebben zowel elektrische auto’s als BTC geen directe uitstoot, maar wel secundaire uitstoot door elektriciteitsgebruik. Echter, ‘’in het geval van Bitcoin is het voornamelijk waterkracht, terwijl het bij elektrische auto’s voornamelijk steenkool is’’, wat betekent dat Bitcoin als winnaar uit de strijd komt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement