Timo Bult Timo Bult
11/02/2024 18:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 14:55

Bitcoinfondsen beleven explosieve 20 dagen, halen BTC-reus in

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's zien in 4 dagen grotere instroom dan in eerste 4 weken

Foto: Steve Sanchez Photos/Shutterstock

De bitcoin koers is sinds eind januari met meer dan $10.000 in waarde gestegen. Een deel van de oorzaak van deze positieve beweging ligt in de hoek van de bitcoin beursfondsen. Deze bleken namelijk enorm succesvol te zijn. Zo succesvol zelfs, dat zij gezamenlijk nu meer BTC bezitten dan MicroStrategy. En dat in slechts 20 dagen tijd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s halen MicroStrategy in

Een bitcoin ETF is een beursfonds waarin investeerders kunnen investeren. In plaats van zelf bitcoin te kopen, kopen zij aandelen in het fonds. Het onderliggende fonds zal vervolgens de bitcoin kopen. Zo hoeven investeerders niet zelf voor de beveiliging van de crypto te zorgen en investeren zij op een traditionele manier via bijvoorbeeld een aandelenbroker.

In de Verenigde Staten zijn in januari 11 bitcoin ETF’s goedgekeurd. Amerikaanse investeerders, zoals grote investeringsfirma’s, kunnen daarom nu op legitieme wijze in bitcoin investeren. Aanvankelijk had men nog enige vraagtekens bij het uiteindelijke succes van deze fondsen. Maar 20 dagen later is het duidelijk; de fondsen hebben een enorme hoeveelheid kapitaal aangetrokken.

In slechts 20 dagen tijd stroomde er meer dan $10 miljard binnen bij de fondsen. De 9 bitcoinfondsen, exclusief het Grayscale GBTC-fonds, beheren nu 216.309 BTC ter waarde van $10,3 miljard.

In minder dan een maand tijd hebben deze fondsen daarmee nu meer bitcoin in bezit dan MicroStrategy, het Amerikaanse bedrijf dat de afgelopen jaren zelf veel BTC heeft gekocht. Geen enkel ander beursgenoteerd bedrijf heeft meer bitcoins in bezit dan MicroStrategy.

Een belangrijke kanttekening is hier dat dit dus om alle ETF’s bij elkaar opgeteld gaat. Bovendien is GBTC, het bitcoin fonds van Grayscale, niet meegerekend. Dat fonds zag de afgelopen 20 dagen juist een enorme uitstroom, al is die uitstroom wel aan het afzwakken en stroom veel vanuit dat fonds naar een van de andere ETF’s.

Advertentie

MicroStrategy blijft bitcoin kopen

MicroStrategy en zijn voormalige CEO, Michael Saylor, geloven sterk in bitcoin als activa. Het maakte de crypto daarom in 2020 officieel onderdeel van zijn kasreservebeleid. Sindsdien koopt het bedrijf systematisch BTC.

Deze week was op Crypto Insiders te lezen dat het bedrijf nog een nieuwe voorraad crypto insloeg. Het ging toen om 850 bitcoins. MicroStrategy staat dankzij zijn systematische investeringsstrategie flink in de plus. Hoe groot die winst nu is, lees je in dit artikel.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie