Simon Bosch Simon Bosch
30/11/2023 17:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2023 17:09

Bitcoins die van eigenaar verwisselen op laagste punt ooit

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins die van eigenaar verwisselen op historisch laag punt

Foto: tungtaechit/Shutterstock

Geld heeft verschillende eigenschappen die je goed kunt meten, zoals hoe snel het van eigenaar verandert. Zo ook bitcoin (BTC). De handel in de munt heeft ondanks het hoge volume een nieuw historisch dieptepunt bereikt.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Steeds minder mensen verkopen hun bitcoin

Dat schrijft de crypto exchange Bitfinex in een onderzoeksrapport. De mate waarin geld gebruikt wordt voor transacties meten economen met de velociteit, en voor bitcoin ligt deze waarde volgens de cryptobeurs op slechts 15,78. Dat is een historisch dieptepunt, en data van crypto-analist Woonomic bevestigt dit. Het vorige dieptepunt lag iets hoger, ten tijde van bitcoins piek in 2021.

Volgens Bitfinex is 13,65 miljoen BTC al meer dan een jaar niet verplaatst. Dat is ongeveer 70% van alle geminede bitcoins. Het aantal coins dat al meer dan twee jaar niet is verplaatst ligt nu bijna op 11,2 miljoen BTC, of bijna 60% van de totale supply.

Dit duidt op een grote verandering in het sentiment, aldus de onderzoekers. In de laatste bearmarkt piekte de velociteit namelijk rond 80. Het is daarom niet vreemd dat we nu een bitcoin koers van rond de 38.000 dollar zien. Investeerders zijn niet bereid om te verkopen, terwijl kopers juist het overblijvende aanbod opkopen. Dit was begin november ook te zien in on-chain data.

Langetermijninvesteerders zijn nog steeds niet bereid om te verkopen, ondanks dat de prijs zo hard is gestegen. De verkopers die wél actief waren, waren vooral mensen die actiever handelen. Zij hebben ongeveer 2,3 miljoen BTC verkocht.

Advertentie

Hoge rentes slecht voor crypto

Ook zit de Amerikaanse huizenmarkt in de problemen. In oktober is het aantal verkopen van bestaande huizen gedaald tot slechts 3,79 miljoen huizen. Dat is lager dan de verwachte 3,9 miljoen huizen. Het is het laagste punt in 13 jaar, en zou worden veroorzaakt door de historisch hoge rentes. Bitfinex weet niet zeker welke kant de huizenmarkt op gaat.

Deze onzekerheid zou ook te zien zijn in de Amerikaanse dollar. De Federal Reserve behoudt vooralsnog de hoge rentes, waardoor het niet duidelijk is of deze in de toekomst nog verder worden verhoogd of juist zullen worden verlaagd. Dit hangt volgens de exchange af van wat er met de inflatie gaat gebeuren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie