Erik Juffermans Erik Juffermans
30/10/2022 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/10/2022 07:00

Bitcoins in ‘winterslaap’ bereikt nieuwe recordhoogte

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/KanawatTH

De tijd vliegt. We zitten al bijna een jaar in deze bearmarkt en een groot deel van alle bitcoins lijkt ook een winterslaap te houden. Een rapport van Morgan Stanley, een grote jongen in de financiële wereld, meldde namelijk dat 78 procent van alle bitcoins niet is gebruikt het afgelopen jaar. Deze statistiek suggereert dat lange termijn bezitters van bitcoin (BTC) momenteel niet geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun coins. Volgens het rapport wachten de meeste bezitters op herstel van de koers.

Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Smalste range sinds 2020

Een groot deel van deze bezitters heeft in 2021 bitcoin gekocht en wacht, volgens Morgan Stanley, op koersstijgingen om hun posities te sluiten. Waar 78% van alle bitcoin in bezit is van lange termijn houders, is de overige 22% in bezit van korte termijn houders. De gemiddelde break-even prijs van deze korte termijn bezitters ligt rond de $22,500. Het rapport meldt ook dat bitcoin in de smalste range handelt sinds 2020. Dit is opvallend aangezien andere markten juist zeer volatiel zijn. 

Daarnaast vermeldt Morgan Stanley dat het handelsvolume van bitcoin op de meeste exchanges is gedaald. Met uitzondering van crypto exchange Binance. Deze exchange ontdeed zich in juli van alle transactiekosten op bitcoin transacties. Ze deden dit om meer klanten naar de exchange te halen en zo hun marktaandeel te vergroten. Morgan Stanley speculeert dat de stabiele prijs met deze beleidsverandering van Binance te maken kan hebben. Het resulteerde meer kopers die wilde profiteren van de goedkopere transactiekosten.

Veranderende correlatie

Het rapport maakte ook een vergelijking tussen ethereum (ETH) en bitcoin. Klaarblijkelijk correleert de ethereum koers recent meer met de grote aandelenmarkten. Waar dit bij bitcoin voorheen ook het geval was, lijkt de bitcoin koers nu minder beïnvloed te worden van de equity markten.

Recent nieuws bracht deze verandering in correlatie van bitcoin al aan het licht. Bitcoin correleert de laatste paar maanden relatief sterk met de koersprijs van goud. Bitcoin handelde tot zeer recent als een typische risk-on asset. Maar in onze huidige macro economische situatie, gekenmerkt door torenhoge inflatie, lijkt bitcoin zich te profileren als een klassieke inflatie hedge. Bitcoin werd altijd al aangeprezen als digitale versie van goud. De groeiende correlatie tussen bitcoin en het kostbare metaal lijkt dit langzamerhand te bevestigen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie