Ivo Melchers Ivo Melchers
15/04/2024 12:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/04/2024 12:14

Bitcoin’s marktaandeel op bijzondere piek, altcoins verliezen terrein

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin’s marktaandeel op bijzondere piek, altcoins verliezen terrein

Foto: oatawa/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt hebben het afgelopen weekend flink geleden onder de escalerende spanningen in het Midden-Oosten. De bitcoin koers is hard onderuit gegaan, maar altcoins zijn vele malen harder geraakt. Als gevolg is de bitcoin dominantie, ofwel bitcoin’s marktaandeel in de cryptomarkt, tot een opmerkelijke piek gestegen. Met de Bitcoin halving binnen handbereik voorspelt een gerenommeerde analist meer pijn voor altcoins in verhouding tot bitcoin.

Bitcoin daling is ‘gezond en tijdelijk’, analist voorspelt vuurwerk
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin dominantie op hoogste punt in jaren

Op zaterdagavond, toen de cryptomarkt in een bloedbad veranderde na de aanval van Iran op Israël, steeg de bitcoin dominantie tot zijn hoogste punt in 3 jaar tijd. Rond 21:00 uur werd een piek van vlak boven de 57 procent bereikt. Dit markeert de hoogste bitcoin dominantie sinds april 2021.

De bitcoin dominantie geeft het aandeel van bitcoin in de totale waarde van de cryptomarkt aan. Het wordt berekent door de marktkapitalisatie van bitcoin te delen door de marktkapitalisatie van alle cryptomunten bij elkaar opgeteld, en het resultaat te vermenigvuldigen met 100.

De stijgende bitcoin dominantie betekent simpelweg dat altcoins minder goed presteren dan ‘s werelds grootste crypto. De onrust in het Midden-Oosten heeft de meeste grote altcoins met 30 procent of meer doen dalen, terwijl bitcoin’s prijsdaling enigszins binnen de perken bleef. De bitcoin koers stond zaterdagavond slechts kortstondig op een dieptepunt van $60.000, wat een totale daling van 15 procent weerspiegelt in 2 dagen tijd.

De bekende crypto-analist Benjamin Cowen heeft op socialmediaplatform X zijn verwachting gedeeld voor het verdere verloop van de BTC dominantie. Naar zijn mening zal deze de komende maanden verder stijgen, tot grofweg 60 procent. Dit betekent niet dat hij anticipeert op een koersstijging voor bitcoin. Altcoins zullen naar zijn idee verder terrein verliezen binnen de cryptomarkt.

Advertentie

Bitcoin en cryptomarkt deels hersteld

De cryptomarkt is vandaag sterk begonnen aan de nieuwe week. De prijs van bitcoin is alweer hersteld tot ruim boven de $66.000. De goedkeuring van de eerste bitcoin en ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in Hongkong hebben een grote bijdrage geleverd aan de marktopleving.

Terwijl de bitcoin koers zich alweer dicht bij zijn niveau van vóór de grote crash bevindt, hebben veel altcoins nog een lange weg te gaan. Deze week vindt bovendien de langverwachte Bitcoin halving plaats, waardoor bitcoin volop in de schijnwerpers staat.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie