Ivo Melchers Ivo Melchers
03/07/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/07/2023 06:00

Bitwise topman legt first-mover advantage bitcoin ETF uit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Het Bitcoin nieuws is de afgelopen tijd gebombardeerd met ontwikkelingen rondom bitcoin (BTC) Exchange Traded Funds (ETF’s). De strijd om een spot ETF is losgebarsten sinds BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, een dergelijke aanvraag had ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Investeerders wachten al jaren op de komst van een spot ETF voor bitcoin aangezien het de deuren wagenwijd openzet voor het grote geld.

Voor de meeste investeerders zal het niet zoveel uitmaken wie er daadwerkelijk een primeur te pakken krijgt door groen licht te ontvangen van de Amerikaanse toezichthouder. Bitwise exec Matthew Hougan legt echter uit dat het voor de desbetreffende fondsbeheerders wél van groot belang is wie er als eerste een beursfonds op de Amerikaanse markt mag lanceren.

Bitcoin-koning Saylor betaalt miljoenen voor belastingontduiking
Bitcoin-koning Saylor betaalt miljoenen voor belastingontduiking

Bitcoin ETF strijd: ‘’winner takes most’’

De lijst aan pogingen wat betreft bitcoin ETF’s is de afgelopen tijd in rap tempo toegenomen. Bitwise, een crypto-vermogensbeheerder, is één van de namen die net als BlackRock een poging waagt om een bitcoin ETF te lanceren. Daarnaast zijn andere financiële reuzen als Fidelity, WisdomTree, Invesco, Valkyrie en Ark Invest ook allemaal toegetreden tot de strijd.

Volgens Hougan kan het ook daadwerkelijk gezien worden als een gevecht, aangezien het naar eigen zeggen een zogenoemde ‘’winner takes most’’ markt is. Hij legt uit dat er in grote mate sprake is van een first-mover advantage. Dit verwijst naar het concurrentievoordeel behaald door de allereerste partij (‘first mover’) van een marktsegment.

Doorgaans heeft het bedrijf dat als eerste op de markt komt, de meeste activa onder beheer. Zo heeft de SDPR Gold Trust ETF, de allereerste spot ETF voor goud dat in 2004 werd gelanceerd, momenteel bijna het dubbele van het vermogen van zijn naaste concurrent in beheer.

Hougan legde op de volgende manier uit dat de ´second-to-market´ ETF’s er slechter voorstaan in de concurrentiestrijd:

‘’Stel je voor dat ETF A op maandag wordt gelanceerd en ETF B op dinsdag. Op maandag zal ETF A 100% van de activa en 100% van het handelsvolume aantrekken. Wanneer ETF B op dinsdag wordt gelanceerd, zal het concurreren met een grotere en meer liquide fonds. Wanneer al het andere gelijk is, als u moet kiezen tussen een grote/liquide ETF en een kleinere/illiquide ETF, kies je voor de grote/liquide ETF.’’

Gevolg voor bitcoin koers

Een op spot-gebaseerde bitcoin ETF biedt een toegankelijke en gereguleerde manier om blootstelling te verkrijgen tot BTC. Het zou een grote instroom van institutioneel geld kunnen veroorzaken, wat uiteraard enorm bullish is voor de BTC koers. Grote financiële instituten mogen vaak niet in directe zin investeren in bitcoin, maar ETF’s bieden wat dat betreft een oplossing om indirect de bitcoin wereld te betreden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie