Ivo Melchers Ivo Melchers
22/12/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 19:01

Brazilië legaliseert bitcoin en crypto als betaalmiddel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Brazilië legaliseert bitcoin en crypto als betaalmiddel

Foto: marchello74 / Shutterstock.com

Onlangs kon je in het altcoin nieuws lezen dat het Braziliaanse huis van afgevaardigden een wetsvoorstel had goedgekeurd waarin crypto als geldig betaalmiddel is opgenomen. Inmiddels heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het wetsvoorstel ondertekend dat een volledig regelgevend kader vaststelt voor de handel in en het gebruik van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). Dit werd naar buiten gebracht in het staatsblad van de federale overheid (DOU).

Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken
Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken

Bitcoin een legaal betaalmiddel

Deze nieuwe wet zal het legaal maken om met crypto te betalen voor goederen en diensten, maar het maakt het nog geen wettig betaalmiddel. In El Salvador is bitcoin een wettig betaalmiddel, wat inhoudt dat het een vorm van geld is wat gestandaardiseerd is door de overheid voor betalingen door burgers. Hierbij moet je denken aan boetes en belastingen. De overheid van El Salvador kan het bredere gebruik van bitcoin in de maatschappij afdwingen.

De nieuwe wet in Brazilië zal 180 dagen na de ondertekening van de president officieel van kracht zijn. De uitvoerende macht zal de overheidsinstanties selecteren die toezicht zullen houden op de markt. De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) de leiding zal hebben wanneer BTC als betaalmiddel wordt gebruikt, terwijl de effecten- en beurscommissie (CVM) van het land de waakhond zal zijn wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.

Zowel de BCB als de CVM hielpen, samen met de federale belastingdienst (RFB), de wetgevers bij het opstellen van de wetgeving.

Advertentie

Crypto bij Braziliaanse bedrijven

Eerder kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de adoptie van bitcoin en crypto een stuk verder lijkt te zijn in Brazilië dan in vele andere landen. Uit nieuwe informatie van de Braziliaanse belastingautoriteit bleek namelijk dat er maar liefst 41.817 bedrijven zijn die geregeld transacties doen met BTC of andere cryptovaluta.

In augustus ging dat nog om 37.741 bedrijven, maar dit aantal is dus in een stroomversnelling gestegen tot bijna 42.000. Welke reden precies achter deze ontwikkeling zit is niet duidelijk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie