Ivo Melchers Ivo Melchers
22/12/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 19:01

Brazilië legaliseert bitcoin en crypto als betaalmiddel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Brazilië legaliseert bitcoin en crypto als betaalmiddel

Foto: marchello74 / Shutterstock.com

Onlangs kon je in het altcoin nieuws lezen dat het Braziliaanse huis van afgevaardigden een wetsvoorstel had goedgekeurd waarin crypto als geldig betaalmiddel is opgenomen. Inmiddels heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het wetsvoorstel ondertekend dat een volledig regelgevend kader vaststelt voor de handel in en het gebruik van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). Dit werd naar buiten gebracht in het staatsblad van de federale overheid (DOU).

Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin een legaal betaalmiddel

Deze nieuwe wet zal het legaal maken om met crypto te betalen voor goederen en diensten, maar het maakt het nog geen wettig betaalmiddel. In El Salvador is bitcoin een wettig betaalmiddel, wat inhoudt dat het een vorm van geld is wat gestandaardiseerd is door de overheid voor betalingen door burgers. Hierbij moet je denken aan boetes en belastingen. De overheid van El Salvador kan het bredere gebruik van bitcoin in de maatschappij afdwingen.

De nieuwe wet in Brazilië zal 180 dagen na de ondertekening van de president officieel van kracht zijn. De uitvoerende macht zal de overheidsinstanties selecteren die toezicht zullen houden op de markt. De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) de leiding zal hebben wanneer BTC als betaalmiddel wordt gebruikt, terwijl de effecten- en beurscommissie (CVM) van het land de waakhond zal zijn wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.

Zowel de BCB als de CVM hielpen, samen met de federale belastingdienst (RFB), de wetgevers bij het opstellen van de wetgeving.

Advertentie

Crypto bij Braziliaanse bedrijven

Eerder kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de adoptie van bitcoin en crypto een stuk verder lijkt te zijn in Brazilië dan in vele andere landen. Uit nieuwe informatie van de Braziliaanse belastingautoriteit bleek namelijk dat er maar liefst 41.817 bedrijven zijn die geregeld transacties doen met BTC of andere cryptovaluta.

In augustus ging dat nog om 37.741 bedrijven, maar dit aantal is dus in een stroomversnelling gestegen tot bijna 42.000. Welke reden precies achter deze ontwikkeling zit is niet duidelijk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie