Ivo Melchers Ivo Melchers
23/12/2022 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:08

BTC koers leidende indicator voor S&P 500, volgens eerdere data

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: PERCULIAR BOY/Shutterstock

De vraag of bitcoin (BTC) op het moment al een bodem heeft gevonden is een interessant discussiepunt. De meningen zijn hierover namelijk sterk verdeeld en iedereen heeft hier zo zijn eigen kijk op. Zo kon je eerder in het Bitcoin nieuws lezen dat Scott Minerd, Chief Investments Officer van de reusachtige vermogensbeheerder Guggenheim Partners, verwacht dat de bitcoin koers nog zal dalen tot een dieptepunt van $8.000.

Een onderzoek van Delphi Digital laat in ieder geval zien dat, gebaseerd op data uit het verleden, bitcoin een leidende indicator is voor de S&P 500. Koersbewegingen van BTC gaan namelijk de laatste tijd opvallend vaak vooraf aan koersbewegingen bij de gigantische index.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Eerst BTC, dan S&P 500

BTC bleek in het verleden een voorloper te zijn voor indexen als de S&P 500:

‘’De geschiedenis laat zien dat BTC gemiddeld zo’n 48 dagen voor de S&P 500 een top vond en 10 dagen voor de S&P 500 op de bodem terechtkwam. In de afgelopen vijf jaar zijn alle grote koersomkeringen in BTC voorafgegaan aan die in de belangrijkste aandelenindexen.’’

Een belangrijke disclaimer hier is dat data uit het verleden geen garantie is voor de toekomst, maar dit laat wel zien dat bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen als meer risicovolle activa worden beschouwd door investeerders.

BTC bereikte zijn top van $69.000 op 11 november 2021, 55 dagen voordat de S&P 500 zijn hoogtepunt van $4.818 had gevonden op 4 januari. In 2018 vond BTC zijn top van $20.000 42 dagen eerder dan de aandelenindex.

Aan de andere kant vond bitcoin zijn absolute dieptepunt in 2020, tijdens de corona crash, 11 dagen eerder dan de S&P 500. Tijdens de bodem van de vorige bearmarkt wist bitcoin deze 8 dagen eerder te bereiken.

Advertentie

Bitcoin afhankelijk van centrale banken

De waarderingen van digitale activa zijn bijna volledig afhankelijk van het groeitempo van het aanbod van fiatvaluta, voornamelijk de Amerikaanse dollar, en factoren als inflatie die het beleid van de Federal Reserve (fed) beïnvloeden.

De strategen van Delphi zeiden het volgende hierover:

”De crypto markt is een van de puurste weddenschappen op wereldwijde liquiditeitsuitbreiding en valutadevaluatie. Het wordt niet alleen beïnvloed door macrofactoren, maar wanneer de marktomstandigheden veranderen, is het vaak de eerste die reageert.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie