bulgaarse_ambtenaren_betrapt_op_het_verkopen_van_paspoorten_voor_bitcoin

Bulgaarse ambtenaren betrapt op het verkopen van paspoorten voor Bitcoin

6

Een trio van Bulgaarse overheidsfunctionarissen is gearresteerd voor het aannemen van steekpenningen in Bitcoin (BTC) voor het uitgeven van paspoorten, zo meldt het lokale nieuwskanaal Nova.

De drie verdachten zijn Petar Haralampiev, hoofd van het Bulgaarse staatsbureau voor buitenlandse zaken, Krasimir Tomov, secretaris-generaal en Mark Stoyov. Ze zouden meer dan 40 documenten hebben vervalst en ongeveer 5 tot 15 steekpenningen per week hebben ontvangen sinds juli 2017 en wellicht al eerder.

De ambtenaren vroegen zo’n €5.000 in Bitcoin per paspoort aan burgers uit Oekraïne, Moldavië en Macedonië. Als aanvragers niet bereid waren om het bedrag te betalen dan zou de aanvraag voor het paspoort worden vertraagd.

De advocaten van de drie functionarissen hebben alle schuld ontkend en zeggen dat er onvoldoende bewijs is om hen de verdachten te verbinden met de illegale documenten. De openbare aanklager zegt daarop het volgende:

De autoriteiten hebben de Bitcoin-wallets geconfisqueerd, wat bewijst dat een deel van de steekpenningen is omgezet in cryptocurrency.

Melding van de omkoperij kwam binnen via een anonieme Oekraïner die een paspoort had aangevraagd. Deze persoon beweerde dat zijn of haar verzoek eerst werd geweigerd, maar vervolgens toch het Bulgaarse paspoort snel ontving toen hij of zij de Bitcoin-steekpenning betaalde.

Een aantal dagen eerder werden al 20 overheidsfunctionarissen gearresteerd voor het verkopen van buitenlandse paspoorten. Toen was er nog geen sprake van een relatie met Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Bulgarije werd lid van de EU in 2007. Sindsdien is de verkoop van Bulgaarse paspoorten aan immigranten lucratief geworden, omdat het reizen door de gehele EU hiermee een stuk makkelijk wordt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Satos

9/10

€9.857,39 Kopen
Litebit

8.9/10

€9.810,13 Kopen
Bitvavo

8.7/10

€9.735,00 Kopen
Anycoin Direct

8.4/10

€9.841,84 Kopen
Bitkassa

7.4/10

€9.921,51 Kopen
Bitrush

6.4/10

€10.080,80 Kopen
Laatste nieuws