Thom Derks Thom Derks
13/11/2023 17:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 13:09

Cruciale dagen in aantocht voor bitcoin koers, overleeft de bull?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom de bitcoin koers daalt ondanks positieve inflatiecijfers

Foto: Piotr Bednarczyk/Shutterstock

De financiële markten openen vandaag met het nieuws dat Moody’s (een gerenommeerde kredietbeoordelaar) de vooruitzichten voor Amerika bijstelt van stabiel naar negatief. Verder is er wederom het risico op een shutdown van de Amerikaanse overheid (deadline op vrijdag) en zal de markt zijn ogen ook richten op de ontmoeting tussen president Joe Biden (Amerika) en Xi Jinping (China).

Maar de focus van de financiële markt zal voornamelijk liggen op de nieuwe inflatiedata uit de Verenigde Staten, waarbij met name de kerninflatie een risico is voor de bitcoin koers.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Inflatie is risico voor bitcoin koers

De verwachting is dat de kerninflatie (consumentenprijsindex minus voedsel- en energieprijzen) binnenkomt met een maand-op-maand groei van 0,34 procent. Op jaarbasis levert dat een kerninflatie van 4,15 procent op, wat nog altijd een stuk hoger is dan de 2,0 procent waar centrale banken zich op richten.

Dit is met name belangrijke data, omdat eerder bekend werd dat de inflatieverwachting voor over 12 maanden omhoog zijn geschoten (zie bovenstaande grafiek van Investing.com). Vooral voor centrale banken levert dat een lastige situatie op, want wanneer kunnen de rentes nu eindelijk weer eens omlaag?

De druk op de economie begint toe te nemen door de hoge rentes, maar de inflatie blijft maar aanwakkeren. Dat zorgt alles bij elkaar voor een hoop onzekerheid op de markt, die in principe ook niet goed is voor de bitcoin koers.

Advertisement

Waarom zorgt dit voor slechte verwachtingen voor de bitcoin koers?

Dit maakt de vooruitzichten voor de bitcoin koers minder goed, omdat een hogere inflatie zorgt voor extra druk op de Amerikaanse centrale bank om de rente hoog te houden. Zolang de inflatie blijft toenemen of op dit niveau blijft hangen, is het voor de centrale bank heel lastig om de rente te verlagen.

Tenzij de Amerikaanse economie binnenkort een zware tik te verwerken krijgt en ook daar begint het steeds meer op te lijken. Met name de Amerikaanse arbeidsmarkt is de afgelopen weken aan het verzwakken.

Zie bijvoorbeeld de bovenstaande grafiek van Bloomberg, waaruit blijkt dat de groei van de private-banensector dalende is. Er is nog geen sprake van een concreet recessie-gevaar, maar de Amerikaanse centrale bank begeeft zich op glad ijs.

Wat dat betreft komt er op de korte termijn weer een hele interessant periode aan voor bitcoin en de rest van de markt.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement