Roy van Krieken Roy van Krieken
21/03/2024 19:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2024 17:28

Crypto belasting: wat zijn de Europese belastingparadijzen in 2024?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Nederlandse crytpobeleggers weten inmiddels dat zij belasting moeten betalen over hun crypto-activa als deze een waarde van meer dan €57.000 betreffen. Alhoewel dit belastingstelsel vrij complex is, heeft Nederland in ieder geval een regeling voor belastingheffing over crypto. Maar hoe zien deze regelingen in andere EU-landen eruit of zijn deze er überhaupt niet?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Belasting over crypto binnen de EU-landen

De regelgeving met betrekking tot belastingen op crypto verschilt sterk tussen de 28 EU-landen. Hoewel deze regelgeving nog niet geharmoniseerd is, hebben 24 landen al wel een systeem van regels om belasting te heffen op crypto-activa. Dit betekent dat er vier landen zijn waar crypto volledig onbelast blijft.

“In belastingparadijzen Cyprus, Estland, Malta en Slovenië, betaal je per 1 maart 2024 nog steeds geen belasting over je vermogenswinsten op crypto activa”

Naast deze belastingparadijzen zijn er ook landen die vermogenswinsten juist zwaar belasten. De Noord-Europese landen voeren hierbij de lijst aan, met belastingtarieven van respectievelijk 52,06% in Denemarken, 50,5% in Duitsland en 44% in Finland. Ook onze buurlanden hanteren hoge belastingtarieven: 50% in België, 42% in Luxemburg (op basis van de gehouden activa) en in Frankrijk een uniform belastingtarief van 30%.

Nederland als middenmoter

Nederland positioneert zich binnen de EU-landen als een middenmoter met een belastingtarief van 36%. Crypto wordt in Nederland doorgaans beschouwd als inkomen in box 3. Deze box belast het vermogen dat men bezit, zoals spaargeld, aandelen, een tweede woning en uiteraard ook cryptovaluta. In een van onze vorige artikelen hebben we een diepgaander inzicht gegeven in de Nederlandse belastingregeling met betrekking tot crypto.

Belangrijk om op te merken is dat er een conceptwetsvoorstel is voor een nieuw box 3-regime vanaf 2027. Het demissionaire kabinet heeft in januari nog enkele wijzigingen aangebracht aan dit voorstel. De kern van het nieuwe systeem is dat de belastingheffing zal worden gebaseerd op het daadwerkelijk behaalde rendement van de belastingplichtige, in plaats van op een fictief rendement zoals momenteel het geval is. De definitieve beslissing over dit voorstel ligt in handen van het nieuwe kabinet.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie