Crypto ‘bloedbad’ zorgt voor bijna $600 miljoen aan liquidaties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ‘bloedbad’ zorgt voor $500 miljoen aan liquidaties

Foto: ADragan/Shutterstock

De crypto markt kreeg vanochtend serieuze klappen te verduren. Onder meer de koers van bitcoin (BTC) en vrijwel elke altcoin staan vandaag diep in het rood en de paniek in de markt is weer terug van weggeweest. Dat is ook terug te zien in de liquidatiedata van Coinglass. Het bedrijf stelt dat in de afgelopen 24 uur zeker $500 miljoen aan liquidaties zijn doorgevoerd.

Crypto crash

Even leek het erop dat de bitcoin koers door de belangrijke grens van $25.000 zou breken, maar niets bleek uiteindelijk minder waar. In plaats van naar boven uit te breken kelderde de koers van de grootste cryptocurrency tot rond de $21.000, wat een daling van zo’n 16% was! Op het moment van schrijven wordt BTC verhandeld tegen een koers van $21.600.

Deze serieuze daling heeft als gevolg gehad, en was tegelijkertijd ook deels het gevolg, van een grote hoeveelheid liquidaties. Een liquidatie is een fenomeen dat voorkomt binnen het leverage trading. Het betekent simpelweg dat een positie van een handelaar zo ver onder water komt te staan dat de exchange automatisch de positie van de handelaar sluit. De handelaar verliest hierbij 100% van zijn positie.

Liquidatie waterval bij bitcoin

Data van Coinglass laat zien dat gedurende de afgelopen 24 uur zeker 163.230 zijn geliquideerd en in totaal een verlies hebben geleden van $577 miljoen! Vooral bitcoin handelaren zijn hard geraakt met in totaal $216 miljoen aan verlies. Ethereum (ETH) handelaren staan op een tweede plek met $148 miljoen aan verliezen.

Doordat hier sprake was van een flinke crash zijn het logischerwijs ook voornamelijk long posities die zijn geliquideerd. Bij een long positie wedt een handelaar op het feit dat de koers gaat stijgen. Mocht dat niet het geval zijn, zoals nu, dan is het mogelijk om geliquideerd te worden.

De plotse duik in de cryptomarkt wordt veelal toegeschreven aan de verwachte renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in september. 

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie