Kevin Schijven Kevin Schijven
21/05/2021 18:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2021 18:04

Crypto in een zeepbel en Bitcoin kan achterblijven door energieverbruik, zegt Ethereum oprichter

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto in een zeepbel en Bitcoin kan achterblijven door energieverbruik, zegt Ethereum oprichter

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), denkt dat de cryptocurrency markt momenteel wellicht in een zeepbel zit. Dat geeft de ontwikkelaar van de grootste altcoin op de markt toe in een interview met CNN op 20 mei:

Toch wil hij geen voorspelling geven wanner deze zeepbel kan barsten. Volgens Buterin had het al “geëindigd kunnen zijn,” maar zou het ook pas “over maanden kunnen eindigen.” Hij benadrukt dat het zeer moeilijk is om te voorspellen.

“We hebben tot nu toe minstens drie van deze grote crypto zeepbellen gehad. En meestal is de reden dat de zeepbellen barsten omdat er een gebeurtenis plaatsvindt die gewoon duidelijk maakt dat de technologie er nog niet is.”

Toch is Buterin van mening dat crypto op het punt staat om mainstream te worden en dat was vier jaar geleden nog niet het geval. De programmeur werd ook gevraagd wat hij vindt van Elon Musk en zijn tweets die hele markten doen bewegen:

“Het tweeten van Elon Musk is iets waarmee de crypto-sector pas vorig jaar en dit jaar letterlijk voor het eerst mee zijn geconfronteerd. Ik denk dat het redelijk is om een beetje gekte te verwachten. Maar ik denk wel dat de markten het zullen leren. Elon zal deze invloed niet voor altijd hebben.”

In de markt wordt ook vaak zeer sceptisch gereageerd over het feit dat Musk Dogecoin (DOGE), een crypto die voor de grap is gecreëerd, steeds aanprijst.

“Het feit dat hij meer dan 100 miljard heeft en Tesla en SpaceX runt en al deze dingen, verandert niets aan het feit dat hij uiteindelijk een mens is. Mensen worden blijkbaar enthousiast over hondenmunten. Ik denk niet dat Elon hier kwaadwillende bedoelingen heeft.”

Aldus Buterin, die onlangs plotseling miljarden dollars aan Shiba Inu (SHIB) tokens in handen had, een Dogecoin (DOGE) spin-off. Er bestond een vrees dat hij ze allemaal zou dumpen, maar uiteindelijk verkocht hij maar zo’n 10% en doneerde de opbrengsten aan goede doelen. De rest werd vernietigd.

Toch geeft Buterin nu toe dat hij ze waarschijnlijk nooit voor miljarden had kunnen verkopen, daar was wellicht niet genoeg liquiditeit voor. Vervolgens wordt Buterin gevraagd of overheden nog de crypto-markt kunnen tegenhouden, hij zegt:

 “Het lijkt gewoon veel moeilijker en veel minder realistisch om zoiets te doen. Tegelijkertijd hebben regeringen veel macht om het moeilijker te maken om deel te nemen aan de crypto-sector. Regeringen kunnen gedecentraliseerde blockchains niet volledig uitschakelen, maar ze kunnen wel toegang blokkeren of beperken.”

Momenteel laait de discussie omtrent het energieverbruik van proof-of-work (PoW) crypto als bitcoin (BTC) en ether weer op. Buterin zegt wanneer Ethereum overstapt naar proof-of-stake (PoS) het energieverbruik met een factor tussen 1.000 en 10.000 zal afnemen. Bitcoin kan hierdoor echter achter komen te liggen:

 “Als Bitcoin precies blijft zoals het nu is, dan is er een groot risico dat het achterblijft.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie