Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
16/03/2024 13:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2024 12:13

Crypto investeerders haalden bijna $40 miljard in winst in 2023

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe een crypto belegger $59.000 winst maakte met 1 ETH in 11 uur

Foto: Shift Drive/Shutterstock

Nadat de crypto winter in 2022 werd ingezet, zien we inmiddels een totaal andere situatie. Blockchain analyse platform Chainalysis meette de crypto winsten van investeerders op basis van de bewegingen van activa in en uit verschillende diensten. De resultaten bieden inzicht in hoe investeerders hun activa hebben beheerd en hoe ze ervan hebben geprofiteerd in 2023.

Investeerders zagen een aanzienlijk herstel in winsten, met gerealiseerde winsten van $37,6 miljard in 2023. Dit markeert een aanzienlijk herstel van de gerealiseerde verliezen van $127,1 miljard in 2022 toen de bear markt begon. De winsten zijn echter nog steeds lager dan de gerealiseerde winsten van $159,7 miljard in 2021.

De gerealiseerde winsten bleven gedurende 2023 consistent, met uitzondering van twee opeenvolgende maanden van verlies in augustus en september. Deze verliezen werden toegeschreven aan de harde aanpak van crypto bedrijven in onder andere de Verenigde Staten.

Runes-hype zorgt voor flink hogere transactiekosten op Bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Verenigde staten leidt Amerika winsten

Met een aanzienlijke marge voerden de Verenigde Staten de ranglijst aan van landen met de hoogste geschatte gerealiseerde winsten. Het werd gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast is er een opmerkelijke adoptie in lagere en middeninkomenslanden. Dit is vooral het geval in Azië, zoals in landen als Vietnam, China, Indonesië en India. Elk van deze landen boekte meer dan $1 miljard aan gerealiseerde winsten.

Advertentie

Stevige correctie na recordhoogtes

Hoewel de data van Chainalysis laat zien dat er forse winsten zijn geboekt, blijft de crypto markt volatiel. Dit is onder andere te zien in de recente correctie die voor een aanzienlijke hoeveelheid liquidaties zorgde. De algehele marktkapitalisatie van crypto daalde met 7,3%, wat neerkomt op een verlies van circa $175 miljard.

Meer dan $500 miljoen aan posities werden binnen 24 uur geliquideerd, waardoor bijna 200.000 handelaren werden getroffen. Analyses wijzen op verschillende oorzaken voor de koerscorrectie, waaronder verminderde instroom in Bitcoin ETFs en recente economische data uit de Verenigde Staten die speculatie over aanhoudend hoge rentetarieven voedt.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie