Roy van Krieken Roy van Krieken
02/04/2024 20:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/04/2024 17:49

Cryptomarkt ziet $445 miljoen verdampen na Bitcoin crash

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto token crasht keihard nadat wallet voor opslag wordt gehackt

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

In een onstuimige 24 uur heeft bitcoin (BTC) en vrijwel de hele cryptomarkt een opmerkelijke klap gekregen. Vooral cryptohandelaren hebben het zwaar te verduren en waren getuige van liquidaties ter waarde van bijna een half miljard dollar. Deze verdamping van volgde op de recente prijsdaling van de bitcoin koers tot onder de $66.000.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Volatiliteit veroorzaakt massale BTC liquidaties

Volgens gegevens van CoinGlass heeft vooral de derivatenmarkt in de cryptosector zwaar te lijden gehad onder deze prijsschommelingen. Een liquidatie in deze context treedt op wanneer een open positie met leverage zo ver in het rood komt te staan dat de beurs waar de handelaar klant is verplicht is het contract te sluiten. Dit resulteert in het verlies van de volledige inzet van de handelaar voor de desbetreffende positie.

De afgelopen 24 uur zijn meer dan 100.000 handelaren op verschillende crypto exchanges geliquideerd voor een totaalbedrag van $455 miljoen. Niet geheel verrassend kwam de piek van deze liquidaties nadat de BTC koers een flinke stap terug deed. Vooral long posities zijn dan ook geliquideerd; 80% van alle liquidaties betreft deze groep handelaren, die wedden op een stijging van de koers.

Advertentie

Een kijkje in de toekomst voor bitcoin

Niet alleen bitcoin ging vandaag uiteraard onderuit, ook ethereum (ETH) en altcoins zoals solana (SOL) en dogecoin (DOGE) volgden deze neerwaartse trend, met met meer dan $100 miljoen aan liquidaties als gevolg. De hoeveelheid liquidaties van vandaag is een stuk hoger dan gemiddeld en het laat zien dat het een vrij heftige correctie betreft. Veel handelaren waren schijnbaar niet voorbereid op een daling.

Op het moment dat de eerste golf van liquidaties begint, is er ook altijd de mogelijkheid dat dit voor verdere neerwaartse prijsdruk zorgt. Deze verdere bearish prijsdruk kan vervolgens voor nog meer liquidaties zorgen waardoor een soort vicieuze cirkel ontstaat. Dit noemen we een liquidatiewaterval. Vandaag was mogelijk een kleine waterval te zien.

De grote hoeveelheid geld die vandaag verdampte onder cryptohandelaren laat nog maar eens zien dat het handelen in crypto niet zonder risico is. Bijna altijd bij grote bewegingen van de koers, zowel naar boven als naar beneden, zijn er veel liquidaties te zien.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie